"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ не отримували документів щодо кримінальної справи проти Гонтаревої

Четвер, 12 січня 2017, 23:27

Національний банк не отримував будь-яких документів про відкриття кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ при проведенні оцінки активів ліквідованих банків.

Про це йдеться в коментарі прес-служби регулятора на сторінці у Facebook.

В НБУ наголосили, що до функцій посадових осіб регулятора не відноситься оцінка вартості активів банків, віднесених до неплатоспроможних та які знаходяться в ліквідації.

Зокрема, відповідно до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" саме Фонд гарантування визначає суб'єктів оціночної діяльності, які здійснюють оцінку заставленого майна, що підлягає реалізації, та встановлюють його вартість. Оцінювачі проводять оцінку на підставі ліцензій, виданих їм Фондом державного майна.

Реклама:

У НБУ заявили, що голова Валерія Гонтарева неодноразово наголошувала на тому, що реальна вартість активів у виведених з ринку банках була в рази меншою за номінальну вартість цих активів.

"Проблема оцінки активів банків знаходиться в іншій площині. Насправді, ми маємо справу з недостовірною оцінкою активів неплатоспроможних банків самими цими банками. Йдеться якраз про те, що активів в розмірі 400 млрд грн в неплатоспроможних банках ніколи не було. На ділі це були або "сміттєві" цінні папери, які перебували в заставі, або неіснуючі об'єкти, або земля і будинки, які були оцінені в десятки разів вище реальної вартості. Некоректна оцінка застав стала однією з причин виведення цих банків з ринку. Реальна вартість активів, які були на балансах неплатоспроможних банків становить близько 100 млрд грн і ця вартість підтверджена міжнародними експертами", - заявила Гонтарева.

У разі надходження документів слідчих органів, НБУ буде всіляко сприяти проведенню слідчих дій, сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактами можливих зловживань повноваженнями главою НБУ при здійсненні оціночної діяльності вартості активів ліквідованих банків.

Як відомо, лідер фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко вимагає відставки голови Нацбанку Валерії Гонтаревої

24 листопада вона віднесла до НАБУ скаргу на керівників Нацбанку Валерію Гонтареву й Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!