"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-заступник голови НБУ: кількість банків продовжить скорочуватися

Середа, 11 січня 2017, 16:24

Екс-заступник голови Національного банку Владислав Рашкован прогнозує, що кількість банків на кінець року буде не більше 75-80 проти 95 зараз.

Відповідний прогноз він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

На його думку, частина невеликих банків буде закрита через недокапіталізацію, частина заморожених банків самоліквідується, інші об'єднаються - максимум 5-6 угод злиття банків у другій половині року.

"Частка найбільших 20 банків збільшиться до 92-93% всіх активів, частка другої групи локальних банків зменшиться до 2-2,5%. Частка іноземних і державних банків буде і далі зростати (до 82-85%), а локальних і російських - знижуватися", - пише Рашкован.

Реклама:

За прогнозами екс-голови НБУ, нових іноземних банків не буде, але угоди купівлі активів банків триватимуть (в основному в рамках стратегії виходу російських банків).

"Середні ставки за кредитами на рік у гривні корпоративним клієнтам до початку осені 2017 року становитимуть 13-15% при очікуваній на кінець 2017 року інфляції на рівні 8-9%. При цьому депозитні ставки в гривні на рік впадуть нижче 10% при зростанні депозитної бази, як фізосіб, так і юросіб", - вважає він.

"Перехід Приватбанку в держвласність буде стимулювати міграцію клієнтів в інші банки, в основному в топ-20 (Ощадбанк, Ексім, Укргаз, Райффайзен, Укрсоц, Альфа, Укрсиб, ОТП, ПУМБ, Кредит Агріколь, Прокредит, Сіті), але можуть також підтягнутися вгору за активами і більш дрібні банки (Восток, Тас, МІБ, Правекс)", - пише Рашкован.

"І за результатами року я очікую прибуток в платоспроможних банках, в тому числі за рахунок збільшення операційного доходу, зниження витрат, хоча резерви все ще будуть зростати в рамках постанови 351 про кредитні ризики", - підсумував екс-заступник глави НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: