"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коболєв закликає ЄС дотримуватися рівних умов у газових угодах

П'ятниця, 9 грудня 2016, 15:45

Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв закликає європейських партнерів до рівного підходу і відмови від сепаратних операцій на ринку газу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його переконанням, виключення при імплементації законодавства ЄС ділять ринок газу на частини і призводять до різних його трактувань.  

"Ми надали інформацію про численні випадки таких зловживань щодо України. Ми поділяємо заклопотаність Польщі з приводу проектів OPAL і Nord Stream-2, реалізація яких створить "вузькі місця" в центральній і східній Європі, призведе до зростання зловживань домінантним становищем", — сказав він.

Реклама:

Коболєв додав, що відмова від винятків при реформі ринку газу України дозволила істотно поліпшити безпеку поставок.

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужністьна прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Тоді, Коболєв, заявив, що доступ "Газпрому" до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: