ЗМІ: РФ запропонує Україні газ в обмін на відмову від штрафу

П'ятниця, 9 грудня 2016, 09:27

9 грудня після більш ніж річної паузи в Брюсселі поновляться тристоронні переговори щодо газу між Україною, Росією і ЄС.

Україна готова повернутися до закупівель російського газу за умови відмови "Газпрому" від контрактного умови take-or-pay, пише "Комерсант".

Як пише видання, Москва планує вимагати відповідних поступок, наприклад відмову Києва від антимонопольного штрафу в розмірі 6,4 млрд дол., накладеного на "Газпром".

За даними видання, на переговорах з ЄК російська сторона вказує на те, що, з огляду на більш холодну зиму, піки споживання в січні-лютому в Україні можуть бути такі, що перевищать технічні можливості відбору з ПСГ. Рішенням могла б стати закупівля 1,5-4 млрд кубометрів газу у "Газпрому".

Реклама:

Як відомо, глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв в останні два місяці не раз говорив, що компанія готова купувати газ в РФ за умови підписання додаткової угоди до контракту з "Газпромом", яка відмінила б принцип take-or-pay.

При цьому, за словами джерел, російська сторона має намір в обмін на підписання додаткової угоди вимагати відповідних поступок.

Зокрема, може бути порушено питання про скасування штрафу на 6,4 млрд дол., який Антимонопольний комітет України виписав "Газпрому" за порушення на "ринку транзиту" через Україну.

Видання зазначає, що "Газпром" не готовий надавати Україні знижку, так як вже зараз ціна російського газу нижче, ніж поставки з ЄС, - приблизно 182 дол. проти 244 дол. за 1 тис. кубометрів (з урахуванням доставки до кордону України).

Якщо сторонам не вдасться досягти угоди, переговори, ймовірно, відновляться ближче до кінця зими, коли стане відомо рішення Стокгольмського арбітражу, вважають співрозмовники видання на ринку.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет вимагає від компанії "Газпром" сумарно 172 млрд гривень, включаючи штраф і пеню за несвоєчасну його сплату.

Як повідомлялося, рішення АМКУ про накладення штрафу було спрямовано "Газпрому" 12 лютого.

12 квітня "Газпром" подав позов у Господарський суд Києва із проханням визнати недійсним це рішення АМКУ.

13 квітня суд повернув цей позов без розгляду.

18 травня Київський апеляційний господарський суд залишив без змін цю ухвалу Господарського суду Києва, це ж рішення 13 липня підтвердив Вищий господарський суд.

13 вересня Верховний Суд України відмовив "Газпрому" у допуску цього позову до свого провадження.

Зі слів першого заступника голови АМКУ - державного вповноваженого Марії Ніжник, під час розгляд справи "Газпром" указував на те, що в АМКУ немає компетенції розглядати це питання й що воно має розглядатися в Арбітражному інституті Торговельної палати Стокгольма.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: