Депутати хочуть ввозити в Україну биті американські авто

Середа, 7 грудня 2016, 15:39

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який може значно спростити ввезення та розмитнення автомобілів, що не відповідають нормам Евро 5 або не мають європейських сертифікатів з безпеки (наприклад, ТС для ринку США).

Документ під назвою "Про внесення змін до статті 2 закону "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" внесений нардепом Андрієм Антонищаком під номером №5470, пише "Автоцентр".

Як зазначає видання, він містить всього одну поправку до діючого закону: вилучити з нього слова "Пропуск на митну територію України з метою вільного обігу" і тоді залишиться лише "при першій реєстрації в Україні".

Іншими словами, автор законопроекту пропонує перекласти перевірку сертифікатів відповідності з митниці на органи реєстрації МВС України.

Реклама:

В пояснювальній записці до законопроекту вказано, що згідно з вимогами Закону перевірка відповідності транспортних засобів екологічним нормам здійснюється двічі: митницями ДФС при митному оформленні та територіальними органами з надання сервісних послуг МВС при проведенні державної реєстрації.

При цьому акти європейського законодавства, до яких здійснюється адаптація українського законодавства… не встановлюють вимог щодо обмеження ввезення на митну територію країн-членів ЄС транспортних засобів, які не відповідають екологічним нормам.

На території Європейського Співтовариства перевірка екологічних показників транспортних засобів здійснюється під час їх державної реєстрації та технічного огляду, і, за умови приведення автомобілів у відповідний технічний стан, вони допускаються до експлуатації.

Також на сьогодні існує проблема ввезення на митну територію України американських автомобілів і транспортних засобів, що були у використанні та мають механічні пошкодження, оскільки сертифікат відповідності може бути виданий на такі транспортні засоби тільки після здійснення їх переобладнання.

Проте відповідно до вимог Митного кодексу України зміна стану товарів, митне оформлення яких не закінчено, є порушенням митних правил, за яке статтею 469 цього Кодексу передбачена відповідальність.

Зазначене проблемне питання може бути врегульовано шляхом виключення зі статті 2 Закону положення про здійснення пропуску на митну територію України транспортних засобів за умови їх відповідності екологічним нормам і затвердження положення про проведення відповідного екологічного контролю під час державної реєстрації транспортних засобів".

Разом з тим, генеральний директор Всеукраїнської асоціації авто імпортерів та дилерів ВААІД Олег Назаренко вважає прийняття цього законопроекту недоцільним.

"Проблема з сертифікацією американських авто в Україну була, однак з введенням дію наказу Мінінфраструктури номер 408 її не стало, – говорить Назаренко. – Разом з тим прийняття даного законопроекту може створити ряд додаткових проблем. Наприклад, можуть бути випадки, коли митниця пропустить автомобіль і нарахує податки за розмитнення автомобіля, який потім не можна буде поставити на облік у сервісних центрах. На мій погляд, це несправедливо. Окрім того, між митницею та МВС можуть бути розбіжності у визначенні типу транспортного засобу (вантажний чи пасажирський). А це також неприпустимо".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: