"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄК оштрафувала три банки на 485 мільйонів євро за фінансові махінації

Середа, 7 грудня 2016, 13:13

Єврокомісія наклала штраф у розмірі 485 млн євро на три банки Crédit Agricole, HSBC і JPMorgan Chase за картельну змову щодо процентних ставок по процентним деривативам.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

У прес-релізі Єврокомісії вказується, що оштрафовані три банки не пішли на угоду з ЄК, на відміну від Barclays, Deutsche Bank, RBS і Société Générale, з якими ЄК досягла згоди у 2013-му році.

У ЄК наголошують, що саме з 2013 року розслідування триває у рамках стандартної процедури розслідування картельної змови.

Реклама:

В результаті розслідування на Crédit Agricole за порушення правила конкуренції накладено штраф у розмірі 114 654 000 євро, на HSBC накладено штраф у розмірі 33 606 000 євро, JPMorgan Chase оштрафований на 337 196 000 євро.

"Сьогоднішнє рішення знаменує закінчення розслідування першого з картелів у секторі фінансових послуг (ЄС)", – йдеться у повідомленні.

"Чистота і конкурентоспроможність фінансового сектора має важливе значення для інвестицій і зростання. Банки повинні дотримуватися правила конкуренції ЄС, як і будь-які інші компанії, що працюють на спільному ринку", – відзначила єврокомісар Маргрете Вестагер.

Варто відзначити, що процентні деривативи – це фінансові продукти, такі як форвардні угоди, процентні свопи та відсоткові опціони, які використовуються компаніями для управління ризиком зміни процентної ставки або для спекуляцій.

Їх вартість залежить від рівня процентної ставки, такої Європейська міжбанківська ставка пропозиції (EURIBOR) та/або євро за середній нічний індекс (ставка EONIA) по європейським процентним деривативам.

Ставка EURIBOR  повинна відображати вартість міжбанківських кредитів в євро і базується на окремих значеннях, представлених групою банків для розрахунку регулятору.

Слідство встановило, що  картель з семи банків діяв у період з вересня 2005 по травень 2008 року.

Діяльність картелю охопила всю єврозону.

Трейдери банків перебували в регулярному контакті через корпоративний чат-кімнат або служби миттєвих повідомлень.

Вони домовлялися про розмір процентних ставок, розповідаючи один одному свої бажані або передбачувані ставки EURIBOR і шляхом обміну конфіденційною інформацією щодо їх торгової позиції або позиції на ринку або стратегії ціноутворення.

Таким чином, представники банків спотворювали процес формування процентних ставок по деривативам.

"Це означає, що сім банків вступили в змову, а не конкурували один з одним на ринку європейських деривативів. Цей ринок дуже важливий не тільки для банків, але і для багатьох компаній на єдиному ринку, які використовують деривативи похідні інструменти для хеджування фінансових ризиків", – наголошує Єврокомісія.

Відтак, кожен, хто постраждав від таких дій банків може подати до суду в державах-членах ЄС та вимагати від банків відшкодування збитків.

Прецедентне право та Постанова Ради 1/2003 підтверджує, що при розгляді справ національними судами, рішення комісії є обов'язковим доказом того, що поведінка мала місце і є незаконною.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!