Насіров: У "тіні" в Україні працює майже половина населення

Четвер, 29 грудня 2016, 15:10

Українців, які за підсумками 2016 року одержували заробітну плату і сплачували з неї податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок, близько 10,5 млн або майже вдвічі менше, ніж повинно бути.

Про це заявив глава Державної фіскальної служби Роман Насіров, пише "Інтерфакс-Україна".

"У всіх сусідніх країнах, особливо в країнах ЄС, в середньому (сплачують податки та ЄСВ) близько половини населення. Тобто, в Україні ми повинні були б мати приблизно до 20 млн реально працюючих людей і тих, хто платить податки" , - сказав він на селекторній нараді.

Насіров додав, що з цих 10,5 млн 30-40% отримували мінімальну зарплату на рівні 2016 року - 1600 грн в місяць.

Реклама:

"Це вкрай неприпустимо. Ще гірше, коли керівники ставили собі мінімальну зарплату - це нереально, нечесно, не відповідає дійсності", - заявив глава ДФС.

Він закликав місцеві органи влади активніше боротися зі сформованою ситуацією, так як податок на доходи фізичних осіб формує понад половини їх доходів.

За словами Насірова, в цьому році завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів зростуть з 90 млрд грн до 140-145 млрд грн, в тому числі податок на доходи фізосіб становитиме близько 77-78 млрд грн.

Глава ДФС вважає. що виконання норми про підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати вдвічі - до 3200 грн в місяць - дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів на 1-2 млрд грн в місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: