Нацбанк створить в 2017 році кредитний реєстр

Понеділок, 26 грудня 2016, 09:51

Національний банк приступить до створення кредитного реєстру ще до прийняття відповідного закону.

Про це заявив в інтерв'ю FinClub директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

"Створити сам реєстр НБУ може і без закону, і ми як регулятор можемо поставити за обов'язок банкам наповнювати його. Але давати банкам інформацію з кредитного реєстру ми не зможемо, поки не приймуть закон", - заявив Ваврищук.

За його словами, НБУ вже в наступному році почне формування кредитного реєстру.

Реклама:

"Думаю, що це питання 2017 року, адже це не швидкий процес. Ми вже узгодили з банками структуру даних, які вони надаватимуть в кредитний реєстр, але технічна реалізація проекту тільки починається - необхідно розробити платформу з нуля", - сказав він.

Ваврищук говорить, що НБУ не буде вимагати інформацію ретроспективно за поточними позичальниками, спочатку в реєстр вноситимуть інформацію про нові кредити.

"Реєстр буде наповнюватися поступово, починаючи з нових позичальників, оскільки це величезний новий шматок роботи для банків. Треба буде залучати нових людей, інвестувати в IT, бази даних. Але ми хочемо створити кредитний реєстр і зобов'язати банки враховувати якість обслуговування кредитів одним і тим же позичальником в різних банках", - заявив він.

Кредитний реєстр НБУ є аналогом приватних бюро кредитних історій (БКІ), тільки якщо БКІ роблять ставку на кредити фізосіб, то кредитний реєстр НБУ - на кредити юридичних осіб. У кредитному реєстрі банки зможуть побачити обслуговування кредиту їх позичальниками в інших банках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!