"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УЗ збільшила залишок коштів на поточних рахунках

Неділя, 25 грудня 2016, 18:24

Майже за рік "Укрзалізниця" збільшила залишок коштів на поточних рахунках до 7,5 мільярда гривень із 3,2 мільярда гривень на початок року.

Про це повідомляє прес-служба "Укрзалізниці".

Одночасно товариство зменшило кредитний портфель на майже 5,4 млрд грн, та до кінця року має намір додаткового його скоротити майже на 1 млрд грн.

Так, станом на початок 2016 року кредитний портфель, в порівняльних умовах, складав 46,9 млрд грн, тоді як на 20 грудня його розмір скоротився до 41,5 млрд грн. У тому числі  вдалося зменшити фінансові зобов'язання товариства, строк виконання яких вже настав, на 1,3 млрд грн – до 4,9 млрд грн (не включаючи заборгованість ДП "Донецька залізниця").

Реклама:

"Існуючий залишок коштів на поточних рахунках "Укрзалізниці" на сьогодні повністю покриває розмір фінансових зобов'язань товариства, строк виконання яких вже настав, та гарантує стабільну роботу галузі. Зокрема, завдяки залишку коштів на поточних рахунках компанія може вчасно здійснювати капітальні інвестиції, ремонт рухомого складу та інфраструктури, проводити закупівлю товарів і послуг та вести збалансовану фінансову політику. Збільшити суму залишку коштів вдалося завдяки оптимізації витрат та виваженій фінансовій політиці", - повідомив член правління ПАТ "Укрзалізниця" Олександр Бужор.

Політика накопичення залишків на поточних рахунках була покликана сформувати резерв для захисту галузі, оскільки на початку року за результатами операційної діяльності спостерігалося зменшення доходних надходжень через зниження обсягів перевезень, насамперед транзиту.

У УЗ наголошують, що зростання ризиків знецінення національної валюти, загалом не давало впевненості у формуванні достатнього протягом поточного року ресурсу для обслуговування кредитного портфелю, 85% якого номіновано в іноземній валюті.

Крім того, на 2016 рік припадав термін погашення частини внутрішніх та зовнішніх запозичень УЗ, в тому числі гарантованих державою, на загальну суму майже 7 млрд грн.

У той же час, наявний на початок року залишок доступних коштів не міг одночасно забезпечити належне виконання зобов’язань перед кредиторами та достатній рівень  ліквідності "Укрзалізниці".

Разом з цим, накопичуючи кошти на рахунках, компанія забезпечила собі захист від зупинки операційної діяльності у разі виникнення випадків примусового списання коштів за простроченими зобов’язаннями. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: