Скасування 2% збору з купівлі валюти виведе з тіні близько мільярда – експерти

Середа, 21 грудня 2016, 12:07

Скасування 2% пенсійного збору з купівлі валюти для населення дозволить вивести з тіні близько 1 млрд доларів.

Про це заявили експерти з питань публічних фінансів.

Як зазначається, скасування 2% пенсійного збору з купівлі валюти, яке Рада ухвалила напередодні, наближує умови легального ринку обміну валюти до тих, які наявні на неформальному ринку та становлять його "конкурентну перевагу" серед населення.

Також, експерти з питань публічних фінансів, які беруть участь в проекті PolitEyes, позитивно оцінили цей крок, оскільки він дозволить вивести з тіні принаймні частину "чорного ринку" готівкового обміну валют.

Реклама:

"Якщо офіційний обсяг купівлі готівкової валюти населенням становить 50-60 млн доларів на місяць, то обсяг тіньового ринку перевищує 1 млрд доларів", - підраховує заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

За її словами, ті кошти, які отримує Пенсійний фонд від 2% збору, не варті перетікання 99% ринку готівкових валютообмінних операцій у тінь.

Головний економіст "Альфа Банк Україна" Олексій Блінов також зазначає, що збір на разі не виконує свою фіскальну функцію, проте породжує значні можливості для корупції та непрозорості грошових операцій.

"Наявність збору 2% породжує, зокрема, випадки, коли збір справляється з покупця валюти, але не перераховується державі", - заявив банкір.

Як відомо, скасування збору при готівкових валютообмінних операціях для фізичних осіб означає виконання Україною ще одного пункту програми співробітництва МВФ, є одним з кроків на шляху до лібералізації валютного ринку та має позитивно вплинути на курсову стабільність.

Нагадаємо, з 2015 року Верховна Рада підвищила збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти фізичними особами з 0,5% до 2%.

Пенсійний збір при купівлі іноземної валюти (ставка 2%) сплачували тільки фізичні особи, які здійснювали придбання валюти виключно в готівковій формі (крім фізичних осіб, які купували іноземну валюту для погашення кредитів).

Юридичні особи за усіма операціями з придбання та продажу валюти, як у готівковій, так і безготівковій формах, з 2015 року пенсійний збір не сплачували.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!