Рада забов'язала Кабмін створити експортно-кредитне агентство

Вівторок, 20 грудня 2016, 22:35

Верховна Рада у другому читанні та в цілому підтримала законопроект, який передбачає створення державної установи з підтримки експорту, що здійснюватиме страхування ризиків та гарантійні операції за зовнішньоекономічними угодами експортерів, а також здешевлення експортних кредитів.

"За" законопроект 2142а проголосувало 237 народних депутатів.

"Основною метою законопроекту є запровадження одного із механізмів державної підтримки експорту, створення умов для забезпечення реалізації державної політики щодо страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту, покращення показників торговельного балансу та стимулювання розвитку економіки в цілому", - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом, пропонується визначити термінологію, щодо впровадження державної підтримки експорту (експортний кредит, комерційний ризик, некомерційний ризик, страхування зовнішньоекономічних контрактів тощо).

Реклама:

Також пропонується визначити основні засади створення державної установи з підтримки експорту, джерела фінансування установи, принципи, на яких ґрунтуватиметься така державна підтримка, порядок формування та діяльності органів управління Установи (наглядова рада, правління та їх повноваження) та органів контролю (ревізійна комісія, служба внутрішнього аудиту).

Законопроектом передбачено визначити напрями державної підтримки експорту, механізм забезпечення прозорості діяльності Установи та можливості громадського контролю, особливості діяльності Установи (страхування, перестрахування, гарантування) та обмеження в її діяльності.

Також передбачена можливість участі Установи у реалізації урядових програм здешевлення вартості експортних кредитів, за умови передбачення відповідних коштів у державному бюджеті та порядок регулювання діяльності Установи (на підставі статуту, що затверджується Кабінетом Міністрів України, та іншого законодавства України, у тому числі нормативних актів Нацкомфінпослуг) тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!