"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туреччина забрала у "Газпрому" найбільшого трейдера

Вівторок, 20 грудня 2016, 09:41

Частки російських "Газпрому" і Газпромбанку в найбільшому приватному імпортері російського газу до Туреччини Akfel Holding де-факто були націоналізовані.

Про це повідомляє російський "КоммерсантЪ" з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.

Видання відзначає, що влада Туреччини взяла під контроль і змінила раду директорів Akfel Holding, про це повідомлялося ще 6 грудня, проте на той момент статус російських інвестицій був незрозумілий.

"Тепер, за словами джерел, близьких до акціонерів Akfel, турецький Фонд страхування вкладів (TMSF) неформально повідомив їм, що "виконує функції акціонерів". У "Газпромі" і Akfel відмовилися від коментарів, в TMSF не відповів на запит "Комерсанта", – відзначає видання.

Реклама:

Додамо, що найбільшими структурами Akfel Holding є Akfel Gas (контракт з "Газпромом" на 2,25 млрд кубометрів газу в рік), Avrasia (0,5 млрд) і Enerco (2,5 млрд).

В останніх двох компаніях 60% володіє СП Akfel і Газпромбанку. Інші 40% в Enerco належать австрійської OMV. У групи "Газпром" є також міноритарний пакет в Akfel Holding.

Окрім того, у "Газпрому" опціон на придбання 50% в Akfel Gas, але операція, розпочата в 2014 році, не закрита за відсутності схвалення турецького регулятора.

"В цілому на компанії групи Akfel припадає 55% в портфелі поставок "Газпрому" турецьким приватним імпортерам і приблизно 20% від усіх поставок російського газу в Туреччину", – відзначає "КоммерсантЪ".

За підрахунками видання, річна виручка від газового бізнесу може становити 400-500 млн доларів, проте група не розкриває фінансові показники.

Видання також повідомляє, що турецька влада повністю змінила раду директорів Akfel Holding ще 2 грудня. Тоді до складу ради директорів представники TMSF і консультанти.

"Це стало можливим завдяки надзвичайному декрету №674, прийнятому після липневої спроби державного перевороту в Туреччині. Документ дозволяє владі "брати під контроль" компанії, які звинувачені або навіть тільки підозрюються у фінансуванні організації Фетхуллаха Гюлена (визнана в Туреччині терористичною). Жертвами декрету вже стали близько 1,2 тис. турецьких компаній", – наголошує "КоммерсантЪ".

Співрозмовники "Комерсанта" стверджують, що у випадку з Akfel предметом розслідування були зв'язки засновників групи братів Мурата і Фатіха Бальтачи, які наразі вже повністю вийшли з капіталу групи і зберігають тільки невеликі міноритарні пакети в ряді компаній.

Видання також повідомляє, що в "Газпромі" ситуацію сприйняли вкрай болісно, і глава компанії Олексій Міллер піднімав питання на зустрічі з прем'єром Туреччини Біналі Йилдиримом, який приїжджав до Москви 6 грудня, однак той не дав предметних пояснень.

"У нас просто забрали найбільш ефективного та прибуткового продавця російського газу до Туреччини", – цитує видання співрозмовника, близьке до "Газпрому". На його думку, актив "забрали з кінцями". 

Наскільки жорстку позицію займе "Газпром", поки неясно, оскільки йому потрібні робочі відносини з турецькою владою для реалізації політично вкрай важливого проекту "Турецький потік".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російська компанія "Газпром" підписала контракт на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу "Турецький потік" в обхід України по дну Чорного моря.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: