Bank of America допускає повторну реструктуризацію євробондів України

П'ятниця, 16 грудня 2016, 17:48

Експерти міжнародного інвестиційного банку Bank of America Merrill Lynch Research допускають повторну реструктуризацію деяких випусків єврооблігацій України в разі зриву співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це повідомляється в аналітичному огляді інвестбанку за підсумками перебування експертів Merrill Lynch в Києві минулого тижня.

Аналітики Merrill Lynch, зокрема, зазначають, що Україні складно генерувати достатню кількість валютної виручки для своєчасного обслуговування майбутніх виплат за зовнішніми зобов'язаннями, незважаючи на очікувані надходження за програмами співробітництва зі Світовим банком та ЄС.

За їхніми оцінками, загальна сума майбутніх в наступні 10 років платежів за суверенними євробондами оцінюється на рівні 19 млрд доларів (близько 20% ВВП).

Реклама:

Уряду країни, крім того, необхідно буде повернути 12 млрд доларів МВФ, з яких 6,5 млрд доларів - за чинною програмою. До всього цього ситуацію погіршує триваюче судовий розгляд з Росією щодо єврооблігацій на 3 млрд доларів.

На цьому тлі подальшу співпрацю з МВФ вкрай необхідно для підтримки стійкості фінансів України і в цілому макроекономічної ситуації в країні, вважають експерти.

У той же час експерти Merrill Lynch після відвідин Києва відзначили втома від реалізації необхідних Фондом реформ майже в усіх інститутах влади.

"Уповільнення реформ посилює ймовірність збереження економіки України в стагнує стані. Це, в свою чергу, може підірвати стійкість зовнішнього боргу України, який підлягає погашенню в 2019-2020 роках", - вважають вони.

Разом з тим в Merrill Lynch впевнені, що Україні вдасться залучити черговий транш МВФ, хоча, можливо, не раніше першого або другого кварталу 2017 року.

"Ключовими умовами залучення чергового траншу є прийняття відповідного вимогам МВФ держбюджету на 2017 рік, довгострокової стратегії пенсійної реформи, а також завершення докапіталізації банківської системи", - йдеться в огляді.

"Крім цього, Україні необхідно продемонструвати прогрес у приватизації та боротьби з корупцією. Ми очікуємо, що Україна виконати мінімум три з п'яти необхідних умов, які забезпечать наступний кредитний транш ", - вважають експерти Merrill Lynch.

Як відомо, уряд Яценюка наполягав, що добився реструктуризації на вигідних для України умовах. У той же час експерти стверджували, що договір містить багато негативів для української економіки.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: