Комітет пропонує індивідуальне зниження ренти на нафту під Коломойського

П'ятниця, 16 грудня 2016, 09:04

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики хоче знизити ренту виключно для компаній, що здійснюють видобуток нафти.

Про це "ЕП" повідомив учасник засідання комітету.

За його словами, парламентський комітет з питань податкової та митної політики може внести корективи в проект закону №5132 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році" перед його прийняттям у другому читанні.

Як зазначає учасник, основна ідея - відмовитися від зниження ренти для видобувачів конденсату (з сьогоднішніх 45% і 21% до раніше запланованих 29% і 14%, в залежності від глибини свердловини). При цьому адекватне зниження ставки пропонується провести виключно для компаній, що здійснюють видобуток нафти.

Реклама:

Відповідна ідея була озвучена заступником міністра фінансів Євгеном Капінусом і підтримана головою "податкового комітету" Ніною Южаніною, йдеться в повідомленні.

"Свою позицію вони пояснили відсутністю джерел для компенсації 0,6 млрд грн., яких не дорахується держбюджет в разі зниження ставок для компаній, що здійснюють видобуток конденсату", - розповів учасник.

У той же час, питання перекриття втрат від зниження ренти для видобувачів нафти, що становлять 1,7 млрд грн., вже вирішене.

За даними "ЕП", ця цифра буде компенсована за рахунок збільшення ставок акцизів на тютюн.

В даний час 90% нафти в Україні видобуває ПАТ "Укрнафта", яке знаходиться під оперативним контролем групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Основний видобувач конденсату (60% від загального обсягу вилучення) - державне ПАТ "Укргазвидобування".

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: