"Нафтогаз" vs "Газпром": НАК очікує на 20 мільярдів доларів у разі виграшу

Четвер, 15 грудня 2016, 15:03

НАК "Нафтогаз України" очікує додатковий дохід 20 млрд доларів у разі позитивного рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма за транзитним контрактом.

Про це на прес-конференції сказав головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передають "Українські новини".

"Для нас, ми вважали, ще 20 млрд доларів вартості майбутніх грошових потоків у разі позитивного рішення арбітражу", - сказав Вітренко

Він нагадав, що в арбітражі "Нафтогаз" також вимагає компенсацію за контрактом купівлі/продажу 18,1 млрд доларів, за транзитним контрактом - 10,2 млрд доларів.

Реклама:

"Суть наших позовних вимог за контрактом купівлі/продажу полягає в тому, що ми вважаємо, що в нас було контрактне право перегляду ціни, "Газпром" у порушення контракту не задовольнив відповідну вимогу про перегляд ціни, тому, починаючи з відповідного періоду, ми переплачували за газ", - наголосив він.

"Як тільки арбітраж дійсно ухвалить рішення, що в нас було право на цей перегляд і встановлення справедливої ціни - відповідно різниця між тією ціною, що ми платили й справедливою повинна бути помножена на обсяг газу й ми повинні одержати компенсацію," - сказав Вітренко.

Він зазначив, що за контрактом купівлі/продажу "Газпром" вимагає від "Нафтогазу" близько 38,8 млрд доларів компенсації, більша частина якої припадає на вимогу "бери або плати".

"Нафтогаз" вважає, що мав право на щорічне зниження обсягу газу за нормою "бери або плати", але протягом дії контракту "Газпром" відмовляв "Нафтогазу" у цьому праві.

Раніше повідомялося, що у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу.

"Нафтогаз" очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з "Газпромом" за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну - до кінця 1-го півріччя 2017 року.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко очікує, що в березні 2017 року арбітраж ухвалить рішення на користь "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!