Держава хоче вийти зі спільного проекту з Фірташем в титановій галузі

Середа, 14 грудня 2016, 14:53

Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до Господарського суду міста Києва подано позовну заяву з вимогою розірвання договору про заснування ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Про це повідомив глава САП Назар Холодницький на своїй сторінці в Facebook.

"Встановлено, що в 2013 році на виконання постанови Кабінету міністрів, за результатами проведеного конкурсу, Фондом держмайна з переможцем - офшорною компанією Tolexis Trading Limited (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій укладено договір про заснування ТОВ "ЗТМК", - заявив він.

За його словами, згідно досягнутих домовленостей, ФДМ до статутного капіталу новоствореного суб’єкта передано цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК".

Реклама:

Холодницький повідомив, що компанією Tolexis Trading Limited здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн доларів, який мав виключне цільове призначення, а саме для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 - першого кварталу 2015 років.

"Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" складає 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group", - заявив глава САП.

За словами Холодницького, у подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

"При цьому, на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн гривень", - сказав він.

"Відтак, враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою ініційовано розірвання вищевказаного договору про заснування ТОВ "ЗТМК" та повернення комбінату повністю до сфери державного управління", - написав голова САП.

Він також нагадав, що 14 листопада до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора даного підприємства, яким здійснено розтрату зазначених інвестицій в сумі 492 млн гривень.

"Водночас, досудове розслідування з метою доведення вини усіх спільників обвинуваченого, а також встановлення кінцевих вигодонабувачів цих коштів триває", - підсумував Холодницький.

Раніше заступник керівника САП Володимир Кривенко заявив, що бізнесмен Дмитро Фірташ може стати фігурантом справи про розтрату держкоштів посадовими особами ЗТМК.

ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" було створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна (володіє 51% статутного капіталу) та Кіпрською компанією Tolexis Trading Limited (49%), яка належить Дмитру Фірташу.

Остання зобов’язалася сплатити борги держпідприємтсва, на основі якого було створено ТОВ, та інвестувати 110 млн доларів на впровадження передових технологій і устаткування вітчизняних та зарубіжних фірм. Запорізький титано-магнієвий комбінат є єдиним виробником губчастого титану в Європі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: