У Гройсмана заспокоїли: штраф АМКУ не вплине на транзит газу до ЄС

Середа, 14 грудня 2016, 12:23

Україна була і залишається надійним транзитером російського газу до європейських споживачів.

Про це заявив прес-секретар прем'єр-міністра України Дмитро Столярчук, коментуючи слова глави Міненерго РФ Олександра Новака про гарантії, отримані ним у зв'язку рішенням суду про стягнення з "Газпрому" штрафу на 6,6 млрд доларів.

"Газ, що надається "Газпромом" для транзиту на східному кордоні України, буде доставлений на західний кордон належним чином, в повному обсязі, відповідно до чинної угоди на транзит природного газу, укладеної між "Нафтогазом" і "Газпромом", - підкреслив Столярчук.

Як повідомлялося, 5 грудня Господарський суд Києва повністю задовольнив позовні вимоги АМКУ до "Газпрому" про примусове стягнення з цієї компанії штрафу в розмірі 172 млрд.

Реклама:

Новак 9 грудня у Брюсселі після тристоронньої зустрічі повідомив, що отримав усні гарантії від віце-президента Єврокомісії з енергетичного союзу Мароша Шефчовича про те, що Україна не буде застосовувати жодних дій щодо реалізації рішення українського суду.

"Єврокомісар Марош Шефчович запевнив, що розмовляв з головою уряду України - той підтвердив, що ніяких дій щодо реалізації рішення господарського суду Києва щодо газу, що транспортується Київ не вживатиме", - сказав Новак.

"Ми бачимо, що ця заява, що це, по суті, усні гарантії з боку Єврокомісії. Проте юридично це питання не врегульоване. Його потрібно врегулювати юридично", - підкреслив російський міністр.

Під час переговорів, які були присвячені можливості відновлення закупівель російського газу Україною, повідомляв також Новак, він висловив стурбованість рішенням суду, зазначивши, що це може спричинити ризики транзиту газу через Україну.

Міністр також направив свої колегам у низці європейських країн-одержувачів російського газу аналогічні листи.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!