Суд не побачив провини НБУ в банкрутстві банку Фірташа

Середа, 9 листопада 2016, 17:25

Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог до  Національного банку та  його посадових осіб щодо неприйняття ними своєчасних заходів впливу до ПАТ "КБ "Надра".

Про це повідомляє прес-служба Національного банку.

"Своєю ухвалою суд залишив скаргу позивача до НБУ без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій - без змін", - йдеться у повідомленні.

Як вбачається із матеріалів справи, фізична особа звернулась до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправними дій НБУ та стягнення з регулятора моральної шкоди.

Реклама:

Позивач вважав, що саме бездіяльність Національного банку та його протиправні дії призвели до того, що  банк став неплатоспроможним, а в подальшому був ліквідований.

"Адміністративні суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій, дослідивши всі матеріали справи, дійшли висновку, що з боку Нацбанку  проводились законні та адекватні дії щодо недопущення віднесення банку до категорії неплатоспроможних й відновлення його  платоспроможності", - повідомляє прес-служба.

"Органи судової влади відмовили позивачеві у задоволенні адміністративного позову, бо вважають,  що застосовані регулятором до ПАТ "КБ "Надра" заходи впливу були адекватними щодо вчинених банком порушень і рівню загрози інтересам його вкладників та інших кредиторів", - заявили у НБУ.

Як відомо, у червні 2015 року НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував ПАТ "КБ "Надра". Майже 90% фінустанови належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаного з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Як повідомлялося, Національна поліція розслідує злочин, скоєний колишнім топ-менеджментом банку "Надра", спільно з його власниками, - заволодіння держкоштами НБУ в розмірі 10,4 млрд гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: