Уряд вирішив, як формуватиме наглядові ради на держпідприємствах

Середа, 9 листопада 2016, 13:04

Мінекономторгівлі розробило пакет законодавчих актів, які визначають порядки створення та функціонування незалежних наглядових рад в державних компаніях.

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, коментуючи прийняття рішення Уряду.

За його словами, запропоновані порядки дають змогу створити незалежні наглядові ради, які будуть формувати стратегію розвитку державних компаній, призначати менеджмент, оцінювати його роботу та обирати незалежного аудитора для проведення перевірки.

Таким чином, можливість політичного втручання у роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні ризики - значно знижуються, зазначив Кубів.

Реклама:

"Незалежні наглядові ради - величезна частина реформи корпоративного управління. Розроблені порядки допоможуть створити незалежні органи управління держпідприємствами, які матимуть істотні повноваження та можливість зменшити політичний тиск на керівництво компанії", - прокоментував Кубів.

"Ми сподіваємось, що перші наглядові ради будуть сформовані вже на початку року в 5 великих держкомпаніях: "Укрзалізниці", "Укрпошті", "Укргідроенерго", "Укренерго", аеропорту Бориспіль", - підкреслила перший заступник міністра Юлія Ковалів.

Як зазначається, незалежні наглядові ради мають бути створені в державних унітарних підприємствах та господарських товариствах,  в статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід - 1,5 млрд грн.

Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК "Нафтогаз України".

В інших унітарних компаніях та господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління. 

На підприємствах, де вже була сформована незалежна наглядова рада з більшістю незалежних членів (як передбачається законом №1405) – переобирати наглядову раду не потрібно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!