OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Понеділок, 7 листопада 2016, 20:00

5 сценаріїв для ОПЗ, "Роттердам+" для Ахметова, ЗВТ з Китаєм, платні дороги для вантажівок і відставка Саакашвілі - головні новини 7 листопада.

Тариф на електроенергію для теплової генерації на кінець жовтня зріс до рівня 1,75 грн/кВт-година порівняно з 1,26 грн/кВт-година на кінець вересня. За словами експерта в сфері енергетики Андрія Геруса - це черговий історичний рекорд. Такий ось він, "Роттердам+".

***

Кабінет міністрів переглянув набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення.

Реклама:

Так, рішенням збільшені обсяги споживання деяких продуктів харчування (крупи, м'ясо, фрукти), збільшено кількість окремих товарних позицій в наборах непродовольчих товарів (одяг, взуття) і скорочені терміни їх використання.

Переглянуті також набори предметів першої необхідності, санітарії, житлово-комунальних послуг і послуг зв'язку.

***

Рубрика "Що Росія заборонила нам на цей раз". На цей раз РФ заборонила в'їзд українським операторам вагонів. Так, РЖД з 3 листопада ввела заборону на перевезення вантажів територією Російської Федерації в вагонах 10 українських залізничних перевізників.

***

Рубрика "Що НБУ заборонив на цей раз". Національний банк України нагадав банкам, з якими електронними грошима заборонено працювати.

"Нацбанк нагадав банкам і учасникам платіжного ринку про те, що правила використання електронних грошей торгових марок Webmoney, "Яндекс.Деньги", "QIWI Wallet", "Wallet one"/"Єдиний гаманець" не узгоджувалися НБУ, і надання послуг з використанням цих торгових марок користувачам заборонено", - повідомили в прес-службі.

***

14 грудня відбудеться конкурс з продажу Одеського припортового заводу.

Це друга спроба уряду продати ОПЗ в 2016 році. Перший конкурс був призначений на 18 липня, але не відбувся через відсутність заявок. Головна причина - завищена ціна.

Про те, як складеться приватизація ОПЗ в цей раз, написала Галина Калачова. Там цілих п'ять сценаріїв і не всі вони песимістичні.

***

До речі, головна політична новина дня, як раз таки про Одесу: голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі подав у відставку. Однією з причин він назвав зрив запуску Відкритого митного простору, гроші на який "розікрали". Він також звинуватив у зриві роботи особисто президента Петра Порошенка.

А начальник митниці Одеської області Юлія Марушевська, незважаючи на відставку Саакашвілі, не збирається залишати свій пост. А значить, сперечання Марушевскької з главою ДФС Романом Насіровим будуть і далі регулярно з'являтися в наших новинах.

***

Китай ініціює створення зони вільної торгівлі з Україною і сподівається на активізацію дослідження цього питання з української сторони.

"Китайська сторона запропонувала на робочому рівні амбітну мету - створення українсько-китайської зони вільної торгівлі. Сподіваємося на активізацію дослідження цього питання з української сторони", - сказав посол КНР Вей Ду.

Китайський ринок є цікавим для України, однак найближчим часом переговори про створення зони вільної торгівлі не почнуться.

"Китайський ринок однозначно є одним з пріоритетних для України. Однак рішення про початок переговорів про створення зони вільної торгівлі ми будемо приймати тільки після створення стратегії підтримки експорту", - заявила торговий представник України Наталія Микольська.

***

В.о. голови "Укравтодору" Славомір Новак заявив, що вантажоперевізники мають оплачувати користування автошляхами України для підтримки їх в належному стані.

Новак вважає, що необхідно домовлятися з підприємствами, що здійснюють вантажоперевезення.

"Якщо вони хочуть заробляти гроші на дорогах, то нехай інвестують в ці дороги. Не тільки купуючи паливо, тому що це нормально, а оплачуючи користування цією дорогою", - говорить польський менеджер.

***

Чудову колонку про проблеми "Укрпошти" і методи їх вирішення написав нам глава підприємства Ігор Смілянський.

"Сам по собі символ цієї компанії - однокрилий конверт, як мені здається, чітко відображає внутрішній стан ситуації на підприємстві, так як з одним крилом мало що літає в природі", - жартує голова "Укрпошти".

"Кажуть, що оцет, родзинки і сир "Рокфор" придумала Укрпошта", - жартують клієнти.

***

І трохи утопічної літератури: щорічний економічний ефект від скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення і, як наслідок, відкриття ринку землі в Україні становитиме близько 1,5 млрд доларів.

"За оцінками Світового банку, у вас величезний потенціал. Якщо ринок землі буде відкритий, щорічний економічний ефект для України становитиме близько 1,5 млрд доларів у формі додаткових інвестицій, доходів власників землі і так далі", - заявив співголова Стратегічної групи радників з питань реформ при Кабінеті міністрів Іван Міклош.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!