"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ обіцяє зняти обмеження щодо молдовського агроекспорту

Середа, 30 листопада 2016, 15:06

Росія може скасувати всі фітосанітарні обмеження на постачання молдовської продукції.

Попередня домовленість про це була досягнута на переговорах у Москві співголів молдовсько-російської міжурядової комісії Октавіана Калмика і Дмитра Рогозіна, повідомляє видання Newsmaker.

За підсумками засідання міжурядової комісії, яке відбулося 29 листопада, сторони також підписали план розвитку торговельно-економічних відносин на 2016-2017 роки.

До складу молдовської делегації в якості спостерігачів, відзначимо, вперше були включені представники Гагаузії і Придністров'я.

Реклама:

За словами віце-прем'єра, міністра економіки Молдови Октавіана Калмика, робота міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва завершилася успішно для обох сторін.

"Переговори пройшли позитивно і конструктивно", — заявив Калмик.

Він підкреслив, що Росія і Молдова розробили план зняття Москвою торговельних обмежень для 19 категорій молдовської виноробної та сільгосппродукції. Передбачається, що обмеження будуть скасовані вже в першому кварталі наступного року, після зустрічі президентів Молдови та Росії.

Крім того, у плані розвитку двосторонніх відносин передбачені також заходи в галузі митного контролю, транспорту, енергетики і відносин в рамках СНД.

Наступне засідання молдовсько-російської міжурядової комісії відбудеться в 2017 році в Кишиневі.

Восени 2013 року, перед парафуванням Угоди про асоціацію РМ-ЄС Москва ввела ембарго на молдовське вино. А влітку 2014 року, напередодні підписання документа, заборонила поставки в РФ молдовських консервів, фруктів і м'яса.

Таким чином, під заборону потрапили основні позиції молдовського експорту в РФ. А у вересні 2014 року Росія ввела мита на ввезення деяких товарів, серед яких продукти харчування, меблі і інші групи товарів. Як наслідок, товарообіг між двома країнами порівняно з 2012 роком впав майже вдвічі.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: