"Укртрансгаз" визнав "газовий борг" перед Фірташем

Четвер, 3 листопада 2016, 19:22

ПАТ "Укртрансгаз" планує врахувати в балансі 346 млн куб м природного газу для підприємств хімічної промисловості групи Ostchem.

Про це повідомило "ЕП" джерело в "Укртрансгазі".

Так, в актив ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" оператор ГТС планує занести 132,5 млн куб м, за ПАТ "Концерн "Стирол" записати 125,6 млн куб м, за черкаським ПАТ "Азот" - 87,7 млн кубів.

Для обліку цих резервів "Укртрансгаз" звернувся до НАК "Нафтогаз України" з проханням провести спільну нараду, на якій буде врегульовано небаланс газу на 2016 рік, який виник у зв'язку з цими планами.

Реклама:

Як зазначено у зверненні "Укртрансгазу", вказаний обсяг енергоресурсу повинен бути переданий підприємствам групи Ostchem на виконання трьох постанов Вищого господарського суду України, прийнятих в один день - 18 жовтня: №913/121/15 (по епізоду з сєвєродонецьким "Азотом"), № 910/10187/15 (з черкаським "Азотом"), №910/10190/15 (з концерном "Стирол").

Згідно із постановами, які є у розпорядженні "ЕП", тріада хімзаводів вважає, що спірні обсяги газу були відібрані (відкачано з ПСГ) "Укртрансгазом" "в односторонньому порядку".

Позиція "Укртрансгазу" з цього приводу була іншою. Так,відповідно до неї, відбір 346 млн куб м газу було здійснено для покриття дефіциту енергоресурсу, який виник через те, що в січні 2013 року "хіміки" безоплатно спожили вказаний обсяг.

Спори між "Укртрансгазом" і хімзаводами Ostchem з цього приводу були розпочаті навесні 2015 року.

За даними "ЕП", до останнього часу в ПАТ розглядали можливість скасувати оскаржені акти приймання-передачі газу, і підписати аналогічні нові, тим самим зробивши неможливим повернення спірного газу хімзаводам.

Причини, за якими довелося відмовитися від цієї стратегії, з'ясувати не вдалося.

 

 Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: