НБУ хоче впровадити новий підхід до банківського нагляду

Понеділок, 28 листопада 2016, 17:04

Національний банк України має намір до 2018 року перейти на нову модель банківського нагляду, яка буде базуватися на risk-based approach.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в банківських колах з посиланням на заступника глави НБУ Катерину Рожкову в ході зустрічі регулятора з представниками банків.

Згідно із презентацією, представленою Рожковою, новий підхід до наглядових функцій всіх банків буде розроблятися і тестуватися в 2016-2017 роках, а з середини 2018-го планується імплементувати всі його елементи.

Згідно з презентацією, в 2016 році банки будуть розподілені на групи відповідно до їх бізнес-моделей. У 2017 році бізнес-моделі будуть проаналізовані на предмет життєздатності банків.

Реклама:

Крім того, будуть проаналізовані корпоративне управління і система внутрішнього контролю, здійснено оцінку ризиків капіталу і достатності капіталу для їх покриття, оцінка ризиків ліквідності і фондування, оцінка ризиків групи і бенефіціару банку.

"Кінцева мета перетворень - зробити наглядову функцію, орієнтовану на аналіз ризиків для всієї банківської системи, джерелом яких є діяльність конкретних банків", - сказала Рожкова.

При цьому вона підкреслила, що посилення наглядових функцій обумовлено вимогами Міжнародного валютного фонду.

Згідно з презентацією, НБУ має намір також реформувати фінансовий моніторинг в банках. Передбачається, зокрема, трансформувати валютний контроль в складову фінансового моніторингу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: