"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціна на нафту може впасти до 30 доларів без угоди ОПЕК - аналітики

Понеділок, 28 листопада 2016, 15:33

Ціни на нафту еталонних марок в ході торгів в понеділок знижуються, при цьому аналітики очікують падіння котирувань до 30 доларів за барель у разі, якщо на зустрічі країн-членів ОПЕК не буде досягнуто угоди про скорочення видобутку.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на MarketWatch.

Новина про те, що представники Саудівської Аравії не приймуть участі в переговорах з Росією про обмеження видобутку нафти, викликала падіння цін Brent і WTI в п'ятницю відповідно на 4% та 3,6% і продовжує чинити тиск на ринок.

Котирування січневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 13:35 опустилися на 0,25 долара (0,53%) - до 46,99 долара за барель.

Реклама:

Ціна ф'ючерсу на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) зменшилася на 0,32 долара (0,69%) - до 45,74 долара за барель.

Саудівська Аравія, з огляду на відсутність ясності щодо загальних параметрів угоди, не стала відправляти свого представника на експертну зустріч з країнами, що не входять в ОПЕК, включаючи Росію. Ер-Ріяд хоче досягти домовленостей всередині картелю, перш ніж обговорювати умови можливої співпраці з іншими країнами.

Усередині самої організації поки немає консенсусу щодо того, чи зробити виняток для Ірану, Іраку, Лівії і Нігерії, щоб дозволити їм не скорочувати видобуток поряд з іншими країнами картелю.

"Ризики на ринку стали більш збалансованими після масштабного розпродажу в п'ятницю, - вважає сировинний аналітик Saxo Bank Оле Хансен. - Але насправді це фабрика чуток, яка буде рухати ринок в наступні 48 годин. Шанси на угоду як і раніше 50%".

Він вважає, що "ціни ймовірно впадуть нижче 40 доларів за барель" без угоди про зниження видобутку.

"Ставки дуже високі, і незвично високий рівень дипломатичної активності говорить про те, що про гарантії угоди поки говорити не доводиться, - говорить аналітик OM Financial Стюарт Айв. - Однак усі сторони розуміють, що провал угоди призведе до швидкого падіння цін в район 30 доларів за барель".

У разі ж успіху угоди ціни можуть підскочити на 5 доларів за барель протягом декількох днів, вважають експерти Morgan Stanley, особливо якщо картель скоротить сукупний видобуток до 32,5 млн барелів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: