"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газовий переток між Україною та окупованим Кримом відкритий - джерело

П'ятниця, 25 листопада 2016, 11:24 -

Поставки українського природного газу на територію АР Крим здійснювалися з моменту його окупації в 2014 році і до останнього часу.

Про це "ЕП" повідомило джерело в "Чорноморнафтогаз" (Сімферополь).

Зі слів джерела, йдеться про транспортування ресурсу, що видобувається на родовищі Стрілецьке (Арабатська стрілка, Херсонської обл.). Протягом останніх двох років його поставка здійснювалася трубопроводом, що з'єднує Стрілецьке з родовищем Джанкойське (Крим).

На родовищі Стрілкове живиться кілька населених пунктів, найбільшим з яких є Генічеськ. За даними джерела "ЕП", надлишок, який залишається після задоволення їхніх потреб, передається на півострів і закладається в Глібовське підземне сховище.

Реклама:

За його даними, зрідка газ піднімається з "Глібовка" і передається в зворотному напрямку - на Арабатську стрілку. Ці поставки здійснюються рідше - тільки в піковий (зимовий) період попиту на газ в Генічеську.

Постачальником газу з української сторони на АР Крим є ПрАТ "Пласт", яке контролюється колишнім депутатом ВР Олександром Оніщенком.

Постачальником з боку окупованого Криму - "Чорноморнафтогаз", захоплене Росією українське підприємство державної власності.

За даними "ЕП", в період окупації (навесні 2014) "Пласт" і "Чорноморнафтогаз" підписали договір про спільну діяльність №272-14, на підставі якого вони по сьогоднішній день ведуть розробку згаданого Стрілецького (Херсонська обл.) і Архангельського (Крим) родовищ.

Протягом календарного року обсяги перетоків українського газу на територію захопленого Криму істотно відрізняються.

У напрямку півострова вони становлять від 35 тис. куб. м. газу/добу (в літній період) до 2 тис. куб. м/добу (в теплий опалювальний сезон).

За даними ПАТ "Укртрансгаз", в даний час добове споживання газу Генічеськом становить 31,2 тис. куб. м., а місцевий видобуток на Арабатській стрілці продукує 33,6 тис. кубометрів блакитного палива.

Влітку 2014 року Верховна Рада прийняла Закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості ведення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", яким фактично було заблоковано товарне сполучення між материковою частиною країни і окупованою автономією.

Раніше, так званий "глава ради міністрів" анексованого Криму Сергій Аксьонов публічно звернувся до президента РФ Путіна з проханням дозволити забезпечення газопостачанням Генічеська Херсонської області з території півострова.

У відповідь глава Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов звернувся до Путіна з відповідним відеоповідомлення "Натворили ви делов, що не розрахуєшся".

Як відомо, 4 січня представники Херсонської обласної державної адміністрації та ПАТ "Херсонгаз" повідомили про відсутність реверсу з Криму, що призвело до нестачі газу для опалення Генічеська.

Російська пропаганда намагалася використати цю ситуацію для піару президента РФ Володимира Путіна.

Увечері 12 листопада російські ЗМІ повідомили, що місто Генічеськ і Генічеський район Херсонської області почали отримувати газ з анексованого Криму.

Раніше, президент Росії Володимир Путін розпорядився почати постачання газу в місто Генічеськ Херсонської області, по нібито проханню місцевих жителів.

Раніше, під час наради з підготовки до опалювального сезону, віце-прем'єр України Геннадій Зубко, доручив провести окрему нараду з підготовки до опалювального сезону міста Генічеська Херсонської області, де в минулий опалювальний сезон були проблеми з газопостачанням.

13 листопада голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов заявив, що в місто не надходить газ з анексованого Криму.

Дмитро Рясний, ЕП 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: