"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У ЄБРР вважають вигідною для України зону вільної торгівлі з Китаєм

Середа, 23 листопада 2016, 20:17

Створення зони вільної торгівлі з Китаєм буде вигідним кроком для України і надасть можливість експортувати величезні обсяги української продукції.

Про це сказав головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку Сергій Гурієв в інтерв’ю "Європейській правді".

 "Не буває країн, які тільки експортують. Кудись вам доведеться щось експортувати, бо інакше у вас просто скінчиться валюта. Або у вас буде величезний приплив інвестицій, що також непогано. Не треба боятися, що Китай завалить вас своїми продуктами, а ви туди продавати нічого не будете. Щось Україна експортуватиме і до Китаю. Причому, на відміну від Росії, це буде не нафта", - сказав Гурієв.

За його словами, Україна на сьогодні не є країною з великим внутрішнім ринком, а тому високопродуктивні підприємства мають працювати на світових ринках і включатися у глобальні виробничі ланцюжки.

Реклама:

"А для цього Україні потрібні торговельні угоди з усіма ключовими партнерами. І нарешті, навіть невелика частка на китайському ринку – це величезні обсяги експорту для української компанії. Нові можливості виходу туди – це створення нових робочих місць в Україні", - додав він.

Нагадаємо, торговий представник України Наталія Микольська заявила, що найближчим часом переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Китаєм не почнуться.

Раніше посол КНР Ду Вей заявив, що Китай ініціює створення зони вільної торгівлі з Україною і сподівається на активізацію дослідження цього питання з української сторони.

Досі питання створення ЗВТ із Китаєм не піднімалося. Наразі Україна веде аналогічні переговори із Туреччиною та Ізраїлем. Також вже підписано договір про ЗВТ із Канадою, але цей документ ще не ратифіковано парламентами двох країн.

В свою чергу режим вільної торгівлі із ЄС набрав чинності із 1 січня 2016 року. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: