"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фейкова новина обвалила акції найбільшого інфраструктурного концесіонера на 20%

Середа, 23 листопада 2016, 11:17

Акції французької будівельної компанії Vinci SA, одного з найбільших інфраструктурних концесіонерів в світі, у вівторок впали на 20% за кілька хвилин після того, як відразу кілька фінансових ЗМІ опублікували неправдиву новину про звільнення фінансового директора фірми.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

У підробленому прес-релізі повідомлялося, що топ-менеджера звільнили в зв'язку з помилками в звітності, які могли привести до завищення фінпоказників компанії на кілька мільярдів євро.

Реліз був розісланий журналістам з вигаданої адреси електронної пошти і містив посилання на сайт, що імітує справжній сайт компанії.

Реклама:

Також в листі було вказано підроблений номер телефону, за яким пропонувалося зв'язатися з реально існуючим прес-секретарем компанії Полем-Алексісом Буке.

На дзвінок журналістів Dow Jones Newswires відповів чоловік, який представився Полем-Алексісом, і підтвердив фейкову новину.

Більш того, зловмисники опублікували з тієї ж адреси часткове спростування новини, що ще більше заплутало учасників ринку.

Відзначається, що спроби маніпуляцій акціями нерідкі, однак вони рідко бувають так добре сплановані.

У Франції маніпулювання котируваннями акцій є кримінальним злочином. На завершення торгів у вівторок ціна паперів Vinci опустилася на 3,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!