"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

П'ятниця, 18 листопада 2016, 19:30

Зміцнення гривні, підсумки роботи МВФ в Україні, перші депутати на яких завели кримінальні справи через декларації, самоліквідація ще одного банку і ВР хоче дозволити PayPal і Webmoney - головні новини за 18 листопада.

Почнемо з курсів валют.

Гривня на міжбанку зміцнилася до 25,85 за долар.

Не на міжбанку трохи сумніше: НБУ сьогодні підвищив офіційний курс гривні на 29 копійок - до 26,0534 грн за долар проти 26,3457 грн за долар 17 листопада.

Реклама:

Тим часом під НБУ сьогодні знову збирали мітинг - за "долар по 8 гривень".

***

Місія МВФ підсумувала результати роботи в Україні.

"Не дивлячись на прогрес, досягнутий владою, необхідний додатковий час для реалізації напрямків політики з метою забезпечення середньострокової фіскальної стійкості, в тому числі прийняття бюджету на 2017 рік відповідно до цільових показників програми, забезпечення фінансової стабільності, а також подолання корупції", - заявив керівник місії Рон ван Роден.

"Дії влади в останні два роки привели до різкого зниження зовнішніх і внутрішніх дисбалансів. Українська економіка демонструє ознаки відновлення, інфляція знижується, а міжнародні резерви НБУ значно збільшилися", - сказав глава місії.

За прогнозами фонду, економіки України зросте в 2016 році на 1,5%, в 2017 році - на 2,5%.

А в НБУ сподіваються, що МВФ виділить транш після прийняття бюджету

"Ми сподіваємося, що своєчасне прийняття бюджету на 2017 рік дозволить пришвидшити завершення третього перегляду програми та отримання чергового траншу від МВФ, який поповнить міжнародні резерви і, відтак, сприятиме зміцненню фінансової стабільності в державі", - сказала голова НБУ Валерія Гонтарева.

***

НАБУ відкрило кримінальні справи на двох депутатів Ради через декларації.

Вказується, що ще одне провадження відкрите відносно представника судової гілки влади. Провадження відкриті на підставі аналізу відомостей, наведених у е-деклараціях.

Водночас повідомляється, що ці три провадження "відкриті за результатами розгляду звернень народних депутатів та відповідних інформаційно-аналітичних перевірок, проведених із залученням Управління аналітики та обробки інформації НАБУ".

***

Правління НБУ надало згоду на ліквідацію ПАТ "Фінексбанк" за ініціативою власників та відкликання ліцензій банку.

"Причина такого рішення - складне становище на ринку фінансових і банківських послуг та невизначеність щодо можливих напрямків і джерел подальшої капіталізації банку", - повідомляє прес-служба НБУ.

У НБУ нагадали, що при самоліквідації банк самостійно погашає всі зобов'язання перед клієнтами. В такому випадку не виникає жодного навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

***

У Раді хочуть дозволити PayPal і Webmoney в Україні.

У парламенті зареєстрований законопроект №5361, який суттєво змінює правила роботи платіжного ринку.

Якщо він стане законом, електронні гроші в Україні зможу випускати не тільки банки, а й інші фінансові організації, а також держказначейство. Цими грошима можна буде оплачувати товари, послуги і навіть податки, пише видання.

За словами Сергія Шацького, директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, прийняття законопроекту створить умови для виходу на український платіжний ринок міжнародних провайдерів інтернет-розрахунків.

***

І трохи про електроенергію:

З поганого: експерт Андрій Герус нагадує що те, що відбувається в електроенергетиці — це типовий банальний перерозподіл — від олігарха, який втратив політичний вплив, до олігархів, які втримали і зміцнили свою політичну вагу.

"У червні 2015 року Рада значно зменшила тариф для "сонячних" генерацій. Це зниження приблизно дало економію 2,5 млрд грн за півтора роки. У влади була можливість знизити тариф на 6-7% для населення або на 1,5-2% для непобутових споживачів, що було б логічним.

Натомість, ми отримали нове зростання тарифів, зокрема для промисловості на 27% протягом 2016 року. Тобто, 2,5 млрд грн "урізання сонця" просто були розподілені серед інших учасників ринку", - пише Герус.

З хорошого: команда українських "енергохакерів" побудувала перший елемент унікальної "побутової" сонячної електростанції потужністю 1 кВт.

Цим елементом стало дзеркало Френеля діаметром 5 м і ефективною площею 20 м кв. Дзеркало концентрує сонячні промені на термодинамічному генераторі, який виробляє електричний струм.

Установка зможе забезпечити електрикою телевізор, холодильник і персональний комп'ютер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!