У Раді хочуть дозволити PayPal і Webmoney в Україні

П'ятниця, 18 листопада 2016, 11:30

У парламенті зареєстрований законопроект №5361, який суттєво змінює правила роботи платіжного ринку.

Документ дозволяє українцям використовувати для онлайн-розрахунків міжнародні системи електронних грошей, пише AIN.

Крім того, якщо він стане законом, електронні гроші в Україні зможу випускати не тільки банки, а й інші фінансові організації, а також держказначейство. Цими грошима можна буде оплачувати товари, послуги і навіть податки, пише видання.

За словами Сергія Шацького, директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, прийняття законопроекту створить умови для виходу на український платіжний ринок міжнародних провайдерів інтернет-розрахунків.

Реклама:

Зараз від зарубіжних емітентів електронних грошей вимагають реєстрації договору "про участь у міжнародній платіжній системі". Його отримання - складний і тривалий процес.

Законопроект же дозволить реєструватися по тій же спрощеній процедурі, що і українські емітенти.

Крім цього, документ дозволяє і простим українцям купувати випущені нерезидентами електронні гроші в "готівковій та безготівковій формі" за умови здійснення таких операцій через українські банки.

Втім, для вільного використання зарубіжних електронних грошей, очевидно, знадобиться збільшити нинішні ліміти на їх перекази.

Зараз фізособи можуть виводити на карту не більше 500 грн в день і 4000 грн на місяць. А максимальна сума, яку можна використовувати для розрахунків електронними грошима - 35 тис грн в рік, пише видання.

Юристи скептично ставляться до законопроекту. У разі прийняття законопроекту працюють в Україні банки позбудуться монополії на випуск електронних грошей.

Як повідомлялося раніше, у найближчі 12 місяців міжнародна система інтернет розрахунків PayPal не прийде в Україну.

Раніше, "ЕП" писала про те, "Чому Нацбанк не пускає PayPal в Україну" та "Навіщо PayPal Україні і як його тепер будуть залучати в країну".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: