"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Четвер, 17 листопада 2016, 20:20

Дорожній фонд і децентралізація доріг, закінчення роботи місії МВФ в Україні, ЗВТ Україна - Канада і зниження тіньової економіки - головні новини 17 листопада.

Сьогодні в парламенті був інфраструктурний день, який пройшов цілком успішно.

Так, депутати підтримали у другому читанні та в цілому два проекти закону, які передбачають створення Державного дорожнього фонду України.

Тепер у складі спеціального фонду держбюджету буде створений окремий дорожній фонд, куди надходитимуть кошти з оплачених мит і акцизних зборів. Найголовніше - ці гроші будуть цільовими. Їх не можна буде використовувати ні на що інше, крім ремонту доріг.

Реклама:

Ще Верховна Рада в цілому підтримала законопроект, яким пропонується реформувати систему управління дорогами загального користування.

Також, сьогодні в першому читанні проголосували за законопроект, який передбачає створення єдиного електронного квитка, замість звичайних паперових. А ось за закони про водний транспорт, сьогодні не голосували взагалі.

Яка від усього цього користь - читайте тут.

До речі, сьогодні також Кабміном зупинено процедуру ліквідації ПАТ ДАК "Автомобільні дороги України", планується почати відновлення компанії.

***

Місія МВФ завершила роботу в Україні. Транш під питанням.

"У середу місія МВФ закінчила роботу в Україні. Найважливіше для місії - збалансований бюджет. З більшістю розрахунків вони погодилися", - сказав співрозмовник ЕП в Мінфіні.

У свою чергу заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що ризик неотримання наступного траншу в цьому році виріс. На його думку, Україна, швидше за все, не отримає четвертий транш МВФ.

***

Рівень тіньової економіки знизився до 38%.

У Мінекономрозвитку відзначили, що детінізація є результатом закріплення відносної макроекономічної стабільності.

"У той же час, слід зазначити, що процес детінізації стримується нерозв'язаними й досі проблемами, які негативно позначаються на показниках розвитку економіки країни в цілому. Це, зокрема продовження тенденції до скорочення обсягів кредитування корпоративного сектора, збереження низької зовнішньоекономічної кон'юнктури, введення імпортних і транзитних обмежень РФ", - йдеться в звіті МЕРТ.

***

ЗВТ Україна-Канада: Порошенко пропонує Раді ратифікувати угоду.

"Реалізація положень документа сприятиме розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва, дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від безмитного доступу до ринку Канади, відкриє можливості для українського бізнесу як для розширення ринків збуту, так і для розвитку і модернізації власного виробництва", - заявили в прес -службі Президента.

***

НБУ: закон "Михайлівського" не вдарить по гривні. Національний банк не бачить ризиків для курсу гривні в результаті проведення додаткових виплат вкладникам банку "Михайлівський" на 1,2 млрд гривень.

Ось тут ми ще пояснили, що не так з цим законом, який ці виплати дозволяє.

***

Нацкомісія спростила правила нарахування за підключення до енергомереж.

17 листопада НКРЕКУ застосувала зміни в методику розрахунку плати за підключення до енергомереж за стандартними підключень (160 кВт - 5 МВт).

"Дмитро Вовк (голова НКРЕКУ - ред.), вітаю, це реальний крок вперед! Тепер невелике "але": +13 місць нам зарахують, якщо цей документ таки буде імплементований "обленерго" і термін підключення знизиться з 260+ днів до 45 як тепер визначено. Тобто, тепер треба стежити, щоб не було саботажу на місцях", - написав у себе на сторінці в Facebook заступник міністра економіки Максим Нефьодов.

***

І ще можна прочитати наше спільне з VoxUkraine дослідження про бюджетну децентралізацію і про те, яким містам від неї добре, а яким погано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!