"Мінімалка" 3200 зменшить дефіцит Пенсійного фонду - Рева

Понеділок, 14 листопада 2016, 12:32

Підвищення удвічі мінімальної зарплати дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду на 17 млрд гривень.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає прес-служба Кабінету міністрів.

Він розповів, що схиляється до регресивної шкали оподаткування, згідно якої: чим більше ти легально отримуєш, тим менше платиш податків.

"Зараз у нас практично пласка шкала. Є ще прогресивна: чим більший прибуток, тим більше платиш", - пояснює Рева.

Реклама:

"Але остання саме зараз ще працювати не буде. А от регресивна могла б спрацювати. І ми обговорюємо цю ідею, оскільки такі серйозні рішення не можуть бути спонтанними", - сказав він.

За словами Міністра, це мало виглядати наступним чином. Скажімо, в бюджет необхідно отримати 1 тисячу гривень. За мінімальної зарплати розміром у 1600 гривень податок має бути на рівні 62,5%, а при зарплаті в 10 тисяч гривень, податок повинен становити 10%.

"Тобто необхідно зробити так, щоб чим більшу "світлу" зарплату виплачує роботодавець, тим менший податок він платить до бюджету. Чому роботодавці платять у конверті?", - запитує міністр.

"Тому, що йому потрібно заплатити близько 50% податку. А якщо при зарплаті розміром у 10 тисяч гривень розмір ставки буде, скажімо, 25%, то є сенс платити всю зарплату офіційно", - каже міністр.

"Також вбачається, що підвищення удвічі мінімальної зарплати дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду на 17 млрд гривень. А ті кошти, що мали б іти на дотацію ПФ, використовуватимуться для підвищення тарифних ставок у бюджетній сфері після зростання тарифної сітки", - сказав Рева.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про плани підвищити мінімальну зарплату в 2017 році до 3,2 тисяч гривень.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що зростання мінімальної заробітної плати до 3,2 тисяч гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної у опалювальному сезоні 2016-2017 років.

Президент Петро Порошенко зазначив, що зростання "мінімалки" не підвищить податки для бізнесу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: