"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мораторій на експорт лісу створює умови для контрабанди - експерт

П'ятниця, 11 листопада 2016, 18:47

Заборона вивозити необроблену деревину створює умови для розвитку контрабанди лісу.

Про це заявив Міхаель Хармс, директор Комітету зі східноєвропейських економічних відносин (Німеччина), виступаючи під час круглого столу "Експорт лісу: у пошуках компромісу" в Києві.

"Будь-які протекціоністські заходи, закриття ринку принципово ведуть до неправильного розподілу ресурсів, до обмеження конкуренції і, конкретно в українському випадку, до контрабанди. Мені здається, відкриті ринки і прозорі процедури - це кращий засіб проти нелегальних активностей. Це ми бачимо і по багатьох інших галузях", - зазначив німецький експерт.

Хармс уточнив, що зростання обсягів контрабанди лісу-кругляку став природною реакцією на заборону експорту деревини.

Реклама:

"Із запровадженням мораторію нелегальна активність посилилася. І це абсолютно зрозуміло: якщо закриваються легальні можливості експорту, то це намагаються робити нелегально. А держава отримує менше від податків і мит, тому що закритий експортний канал", - наголосив експерт.

За його словами, скасування мораторію на експорт деревини створить передумови до розвитку української переробної галузі.

"За нашими даними, в Україні достатньо лісових ресурсів, і якщо вдасться створити відповідну інфраструктуру, то можливості використання лісових ресурсів зростуть. Зараз використовують їх тільки дуже незначну частку", - сказав він.

"Але можна продавати і круглий ліс, і сприяти розвитку лісової галузі та приходу інвестицій. Наскільки говорить про це світовий досвід, для цього не обов'язково запроваджувати мораторій на вивіз круглого лісу", - резюмував Хармс.

Як повідомлялося, заборона на експорт українського лісу-кругляку, крім соснових порід, почала діяти з 1 листопада 2015 року. Мораторій на вивезення соснових порід пропонується запровадити з 1 січня 2017 року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі наполягає на скасуванні заборони на експорт необробленої деревини з України з огляду на занепокоєння Світової організації торгівлі.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!