"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перший український телеком-супутник запустять на орбіту в 2017 році

Четвер, 10 листопада 2016, 17:01

Перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" збираються вивести на орбіту вже в наступному році.

Цю інформацію Ain.ua підтвердили в Державному космічному агентстві України.

За інформацією видання, український супутник запустять з "Байконуру" за допомогою ракети-носія "Зеніт-2SБ" і розгінного блоку "Фрегат-СБ". Підрядник проекту - канадська компанія MDA, субпідрядник - "Інформаційні супутникові системи".

Договір про запуск супутника був підписаний з канадцями ще в 2009 році, але через низку причин запуск супутника весь час переносили. Зокрема - через анексію Криму Росією.

Реклама:

Як повідомили в ДКАУ, на даний момент супутник "Либідь" повністю зібраний, пройшов всі випробування, перебуває в режимі зберігання на території красноярського ТОВ "Інформаційні супутникові системи" і готовий до відправки на космодром.

"Зараз ДКА вживає заходів щодо забезпечення запуску космічного апарату "Либідь" у 2017 році", - повідомили в агентстві.

Через анексію Криму Україна втратила наземний комплекс управління супутником, побудований біля Євпаторії. Це затримало виконання робіт за проектом і збільшило його вартість.

ДП "Укркосмос" самостійно побудувало наземний комплекс до кінця 2014 року за власні кошти (близько 1 млн доларів). Вивезти обладнання з Криму не можна, тому наземну станцію управління орендували у італійської компанії Telespazio.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: