OVERTIME: ГОЛОВНЕ ЗА ДЕНЬ

Вівторок, 1 листопада 2016, 21:00

Почнемо з головного. Наш матеріал дня, з фактами, що вказують на те, що оточенню Януковича виводити гроші з держбанків допомагали структури, афільовані з дніпропетровською біржовою групою "Перспектива", а також інвестиційна компанія ICU, яка вже кілька років обслуговує Петра Порошенка. Глава НБУ Валерія Гонтарєва, до речі, до 2014 року була головою ради директорів ICU.

***

Також спільно з Національною радою реформ і Corestone Corporation підготували публікацію, яка детально розповість вам про місце України в рейтингу глобальної конкурентоспроможності, про її сильні і слабкі сторони і фактори росту в майбутньому.

***

Реклама:

Справи депутатські. Вчора ми писали, що депутати підняли собі зарплату. Щось сталося цієї ночі і сьогодні депутати Верховної Ради скасували підвищення заробітної плати самим собі.

Якщо врахувати, що станом на 31 жовтня 2016 року загальна задекларована сума категорії "Грошові активи" народними депутатами досягла майже 12 млрд у гривневому еквіваленті, то з підвищенням дійсно можна почекати якийсь час.

Ще сьогодні був прийнятий за основу законопроект, яким пропонується віддати 5% доходів від нафтогазової ренти в місцеві бюджети, що є добре.

Ще Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким пропонується скасувати 2% пенсійного збору з обміну валюти, що теж досить не погано.

***

Ще трохи про декларації. У разі, якщо НАПК при перевірці задекларованої готівки у суб'єктів декларування виявить кримінально-корупційне правопорушення, то далі справою займатимуться правоохоронці.

Про відповідальність перед законом чиновників за задеклароване добро і про те, чому це не нульова декларація, цікаву колонку написала Тетяна Острикова з фракції "Самопоміч".

А поки що, депутати мстять членам НАПК за пережиті приниження: Прокуратура міста Києва порушила кримінальне провадження за зверненням нардепа Івана Вінника щодо незаконного збагачення члена Національного агентства з питань запобігання корупції Руслана Рябошапки.

***

І трохи про гроші, але спочатку про гроші тих, хто ними керує. Сім'я голови Національного банку Валерії Гонтаревої влітку 2016 року придбала новий будинок за 12,65 млн гривень, нову машину за 1,3 млн гривень і офісне приміщення за 1,5 млн гривень.

Екс-директор Київського центрального відділення ПАТ "Банк "Київська Русь" мабуть теж хотів щось купити, тому присвоїв собі 14 мільйонів гривень. Саме у цьому, його звинувачує київська прокуратура.

А Центробанк Кіпру взяв і оштрафував кіпрську філію "Приватбанку" на 1,535 млн євро.

Але найгірше те, що в найближчі 12 місяців міжнародна система інтернет розрахунків PayPal не прийде в Україну.

***

На рану сіль: з 1 листопада сіль офіційно потрапляє в список продуктів, поставки яких заборонені російською владою в рамках продовольчого ембарго, введеного в серпні 2014 року в відношенні США, України і країн Євросоюзу. Мабуть, виявили в ній ГМО.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!