До розкрадання коштів держбанків можуть бути причетні близькі до Порошенка компанії

Вівторок, 1 листопада 2016, 15:04

До розкрадання коштів державних банків можуть бути причетні компанії, близькі до президента Петра Порошенка.

Про це йдеться у розслідуванні, яке у вівторок опублікувала "Економічна правда".

До редакції потрапили документи, які свідчать про те, що протягом 2012-2014 років з держбанків активно "вимивали" кошти за допомогою операцій з облігаціями внутрішньої державної позики.

При цьому, як свідчать факти наведені у розслідуванні, до виведення коштів причетні компанії, які наразі обслуговують представників нинішньої влади.

Реклама:

"Розслідування такої справи несе в собі колосальні репутаційні ризики для президента і для ICU. Значних втрат може зазнати і біржова група "Перспектива", представників якої можуть зробити "крайніми". Неприємна ця ситуація і для ОТП-банку, що засвітився в декількох епізодах" - йдеться у матеріалі.

Окрім цього, на кону також ділова репутація голови НБУ Валерія Гонтаревої, яка керувала компанією ICU в той час, коли з держбанків виводилися кошти за допомогою сумнівних угод, які мають ознаки маніпулювання цінами на ОВДП.

Так, деякі народні депутати припускають, що закон про "спецконфіскацію" розроблявся спеціально для того, щоб вивезти з під удару людей, які близькі до сьогоднішньої влади.

"З огляду на те, що співучасниками є ICU і багато людей в держбанках, які працюють і сьогодні, зараз будуть проштовхувати закон про спецконфіскацію. Щоб ніхто з цих людей не сів і "гроші Януковича" пішли в бюджет"- наводиться у матеріалі думка нардепа від БПП Павла Різаненка.

"Якщо ж забирати ці гроші згідно з чинним КПК, потрібно засудити не тільки Януковича або, скоріше, якихось його зіц-голів, але і співучасників, серед яких люди з ICU і ОТП, "Перспективи", Ощад, Укрексімбанку та Укргазбанку. Більшість з них на посаді і в бізнесі", - сказав він.

Загалом збитки завдані оточенням Януковича держбанкам оцінюються у більш ніж мільярд доларів.

За даними НБУ, наразі Рішенням Печерського суду заарештовано близько 650 млн доларів на рахунках компаній-нерезидентів, які можуть бути пов'язані з "злочинною владою". Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній - 981 млн доларів.

Нагадаємо, Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: