Україна надала суду докази тиску РФ при отриманні "кредиту Януковича"

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 18:38

Україна надала англійському суду свої докази у відповідь на позов Росії щодо боргу на 3 млрд доларів.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

"Мінфін представив англійському суду докази у відповідь на заяву про винесення рішення в порядку спрощеного провадження, яка була подана позивачем 28 липня у провадженні щодо облігацій на суму 3 млрд доларів зі ставкою 5%, що були випущені Україною та викуплені РФ у грудні 2013 року", - йдеться у повідомленні.

"Як чітко вказав позивач, провадження було порушено та заяву було подано за вказівкою та виключно в інтересах РФ", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

Згідно з повідомленням, з представлених Україною доказів вбачається, що Росія є справжньою стороною угоди і наразі вимагає погашення боргу, незважаючи ні на її незаконні дії проти України, що змусили її укласти угоду, ні на руйнівні збитки, яких Росія завдала та продовжує завдавати Україні, її економіці та народу з того часу.

"У поданих доказах Україна висуває впевнену та аргументовану відповідь на намагання Росії переконати англійський суд винести рішення щодо її позову, не надаючи Україні можливість представити усі свої доводи у повному судовому процесі", - йдеться у повідомленні.

"Такі докази охоплюють велику кількість фактичних обставин стосовно, з-поміж іншого, ролі Росії у спірній транзакції, та порядку, в якому угоду було нібито схвалено в контексті величезного тиску, який Росія на той час протиправно чинила на Україну, а також докази провідного експерта з питань українського права, що стосуються цієї угоди", - повідомляє Мінфін.

Як наголошується, на даний час Україна очікує від Росії доказів у відповідь, які мають бути представлені 4 листопада 2016 року - до того, як заява про винесення рішення в порядку спрощеного провадження буде слухатися англійським судом у січні 2017 року.

Росія 17 лютого подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу в 3 млрд доларів.

Україна оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд доларів, а також борги держхолдингу "Укравтодор" і Конструкторського бюро "Південне" перед російськими банками.

На початку січня поточного року Україна домовилася із Сбєрбанком Росії про реструктуризацію кредитів "Укравтодору" і конструкторського бюро "Південне".

У лютому міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна буде доводити, що "борг Януковича" був хабарем за формою і за змістом.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!