Yuzgaz обіцяє за рік вкласти до 30 мільйонів в Юзівську площу

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 17:36

Компанія Yuzgas B.V. (Нідерланди) має намір вкласти 25-30 млн доларів у буріння пошукової свердловини в перший рік роботи на Юзівській площі, в разі підписання відповідної угоди.

Про це повідомив засновник компанії, а також інвестиційного фонду Emerstone Energy Ярослав Кінах, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нашій програмі робіт ми прописали, що в перший рік пробуримо пошукову свердловину. Вона буде коштувати 25-30 млн доларів, свердловина буде глибокою, оскільки ми шукаємо нетрадиційний газ", - сказав він.

За словами Кінаха, в межах Юзівської площі існує також 64 старих свердловини, які законсервовані з часів СРСР через низький дебіт - компанія спробує їх відновити.

"Необхідно зрозуміти, бізнес - це бізнес. Якщо є можливість відновити, виконати капітальний ремонт, провести гідророзриви на закритих свердловинах - ми це будемо робити... Але головна наша мета - це нетрадиційний газ", - сказав він.

Реклама:

За словами Кінаха, на сьогодні інвестори Yuzgas зобов'язалися вкласти в розробку Юзівської площі понад 100 млн доларів, незабаром ця сума може збільшитися до 200 млн доларів.

Засновник компанії також повідомив, що серед інвесторів немає громадян України, або Росії - до них входять суб'єкти з Європи та Китаю, до яких незабаром можуть приєднатися також гравці з Північної Америки.

Раніше повідомлялося, що Yuzgas може у конфіденційному порядку розкрити уряду України склад своїх інвесторів після узгодження договору щодо Юзівської площі.

В кінці жовтня 2015 року ТОВ "Надра Юзівська", підконтрольна НАК "Надра України", оголосило новий конкурс із залучення інвестора для розробки Юзівської площі.

Переможцем конкурсу стала нещодавно зареєстрована в Нідерландах компанія Yuzgas B.V.

Її засновником є інвестиційний фонд Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослава Кінаха (Jaroslav Kinach).

Кінах також був президентом Iskander Energy, яка планувала займатися відновленням свердловин з видобутку метану вугільних пластів у Донецькій області. У 90 роках минулого століття він очолював представництво Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні.

Юзівська ділянка площею 7886 кв. км знаходиться в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей.

За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток в 10 млрд куб. м, оптимістичний - в 20 млрд куб. м.

Yuzgas в разі затвердження урядом компанії як учасника УРП отримає в ньому 90%, тоді як частка "Надра Юзівської" скоротиться з 100% до 10%.

Як повідомлялося, Кабмін доручив Міненерго створити робочу групу із залученням інших відомств і силовиків для перевірки дотримання законності при проведенні конкурсу із залучення інвестора для розробки Юзівської площі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Юзівське родовище нідерландській компанії "Yuzgas" віддали соратники президента Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!