"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Альтернативи продажу землі немає - Міклош

Четвер, 6 жовтня 2016, 18:28

Відомий словацький реформатор, керівник групи радників прем'єр-міністра Іван Міклош вважає, що продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення тягне Україну назад.

Про це він заявив під час презентації пакету реформ Групи стратегічних радників з підтримки реформ.

Міклош наголосив, що відкриття ринку землі - це один з найважливіших кроків і пріоритетів.

"Це один з найголовніших чинників, не тільки для залучення інвестицій. Це ще й база майбутнього зростання української економіки, розвитку малого і середнього бізнесу і села в тому числі", - зазначив він.

Реклама:

Радник також підкреслив, що можна передбачити в законі такі умови і обмеження, які не дозволять олігархам і агрохолдингам скупити за безцінь землю і зроблять цей процес прозорим.

"Наші пропозиції передбачають тільки продаж землі. Яка тут може бути альтернатива продажу? Оборот прав на оренду землі нічого не дасть", - заявив ЕП Міклош.

За його словами, подібні інструменти не можуть привести до створення ринку.

"Якщо буде тільки продаж прав оренди землі, то не буде і стимулів для інвестування, так як вона не переходить у власність. Це дуже погане рішення", - додав він.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий заявив, що ринок землі слід почати з можливості продажу права її оренди.

Кутовий підкреслив, що прийняття закону не означає насправді продажу землі.

"Закон називається "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", він визначає ті правила, в рамках яких оборот земель існує. Але самих моделей обороту земель дуже багато, і не всі моделі передбачають продаж землі", - зазначив він.

Нагадаємо, вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.

У листопаді 2015 року Верховна Рада 309 голосами продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року. При цьому депутати прийняли зобов'язання розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.

Як уже повідомлялося, у четвер Верховна Рада прийняла в законопроект про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: