Гонтарева: Компанія Тарути заборгувала більше ніж 2,5 мільярда

Понеділок, 31 жовтня 2016, 14:00

На сьогоднішній день неповернених, прострочених боргів компанії "ІСД" Сергія Тарути більше ніж на 2,5 мільярда гривень тільки в балансах українських банків.

Про це в інтерв'ю "Громадському" повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева.

За її словами, компанія "ІСД" заборгувала банківській системі і міжнародним інвесторам більше 3 млрд дол ще до кризи. І реструктуризація цих боргів почалася ще в 2009 році.

"На сьогоднішній день неповернених, прострочених боргів "ІСД" більше ніж на 2,5 мільярда гривень тільки в балансах наших банків. Тому, я думаю, що це все збіглося за часом і в просторі", - сказала глава регулятора, відповідаючи на питання про конфлікт із Тарутою.

Реклама:

Більш того, за словами Гонтаревої, НБУ подавав заяву в ГПУ, СБУ і в НАБУ на Таруту, тому що неправдива інформація підриває довіру до глави Нацбанку, підриває довіру взагалі до НБУ як інституту.

"Ви ж розумієте, ми дійсно бачимо в цьому кримінальний злочин. Тому ми це подали. Правоохоронні органи з нами взагалі ніяк не контактували з цього питання, тому я не знаю що там відбувається. Я службове становище для дзвінків в ГПУ, НАБУ і СБУ не використовую", - зазначила вона.

Як повідомлялося, НБУ 13 жовтня звернувся в Службу безпеки України, Генеральну прокуратуру і Національне антикорупційне бюро з проханням відкрити кримінальні провадження щодо народного депутата, бізнесмена Сергія Тарути у зв'язку з розповсюдженням провокаційних матеріалів зі звинуваченнями на адресу голови НБУ Гонтаревої.

На сайті НБУ зазначено, що, зокрема, мова йде про поширення особисто Тарутою брошури під назвою "Загроза економічній безпеці" перед початком зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні, яка проводилася з 6 по 10 жовтня.

В Нацбанку відзначили, що "брошура, яка поширювалася особисто Сергієм Тарутою, - це збірник хибної, провокаційної, спотвореної інформації та голослівних звинувачень". На думку НБУ, така акція є частиною провокаційної кампанії проти глави НБУ Гонтаревої.

Тарута назвав безпідставними претензії, висунуті щодо нього Нацбанком, і заявив про намір ініціювати створення в парламенті тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності голови НБУ Гонтаревої.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: