Вовк розповів, як зробити ринок газу в Україні конкурентним

Неділя, 30 жовтня 2016, 16:21

Щоб зробити ринок газу в Україні конкурентним, потрібно працювати спільно з урядом і Мінсоцполітики над монетизацією субсидій.

Про це заявив голова НКРЕКП Дмитро Вовк, передає "Дзеркало тижня".

"Якщо сегмент ринку постачання газу для промспоживачів лібералізований, то в сегменті населення та підприємств теплокомунальної енергетики, навіть зі збереженням існуючої системи субсидій, до 50% ринку може бути конкурентним. Щоб зробити конкурентним решту ринку, треба працювати спільно з урядом і Мінсоцполітики над монетизацією субсидій", - наголосив він.

"Оскільки ми як регулятор втратили прямі інструменти з адміністративного визначення цін на газ, то другий блок, який нас цікавить, це ті природні монополії, на які ми впливаємо. По-перше, оператор газотранспортної системи України ПАТ "Укртрансгаз". Необхідно, щоб рішення, яке ми прийняли торік щодо стимулюючого тарифоутворення, дійсно запрацювало", - сказав голова НКРЕ.

Реклама:

За його словами, для цього важливо, щоб було врегульовано питання щодо транзиту газу українською ГТС після 2019 року.

"Це було б дуже позитивно для країни, для компанії та споживачів. Для споживачів це означатиме зменшення ставки із сьогоднішніх 12,47 долара (тариф на вхід у ГТС. - ред.) відповідно до зменшення регуляторної бази капіталу", - заявив Вовк.

На його думку, для компанії це означатиме, що "нарешті вона буде вільною в своїй операційній діяльності".

"Ще одна природна монополія, на яку ми маємо безпосередній вплив, - це розподіл природного газу. У нас є два питання. Перше - це формула, за якою сьогодні розраховується тариф на розподіл газу (облгазами. - ред.). Усі знають, що сьогодні діє формула "витрати+". Щоб перейти до стимулюючого тарифоутворення, необхідне рішення Верховної Ради щодо власності мереж. Без нього ми не можемо перейти до стимулюючого тарифоутворення для цих учасників ринку", - заявив Вовк.

Нагадаємо, 19 жовтня Кабінет міністрів ввів можливість громадянам, які не отримують житлові субсидії, платити за житлово-комунальних послуги в розстрочку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!