"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скандальна Yuzgas може розкрити своїх бенефіціарів

Понеділок, 3 жовтня 2016, 20:03

Інвестиційний фонд Emerstone Energy (Люксембург), який володіє 100% Yuzgas BV (Нідерланди), розглядає можливість розкриття кінцевих бенефіціарів на запит уряду.

Про це йдеться у листі компанії на адресу міністра енергетики Ігоря Насалика, який оприлюднила народний депутат Вікторія Войціцька.

"Інвестиційний фонд (Люксембург), який володіє 100% Yuzgas BV, розглядає можливість розкриття кінцевих бенефіціарів на запит Уряду. Після погодження з уповноваженими представниками уряду основних положень проекту договору про відступлення та проект змін та доповнень до угоди", - йдеться у листі.

Реклама:

В кінці жовтня 2015 року ТОВ "Надра Юзівська", підконтрольна НАК "Надра України", оголосило новий конкурс із залучення інвестора для розробки Юзівської площі.

Переможцем конкурсу стала нещодавно зареєстрована в Нідерландах компанія Yuzgas B.V.

Її засновником є інвестиційний фонд Emerstone Energy, що входить в Emerstone Capital Partners бізнесмена Ярослава Кінаха (Jaroslav Kinach).

Кінах також був президентом Iskander Energy, яка планувала займатися відновленням свердловин з видобутку метану вугільних пластів у Донецькій області. У 90 роках минулого століття він очолював представництво Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні.

Юзівська ділянка площею 7886 кв. км знаходиться в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей.

За оцінками "Надра України", потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток в 10 млрд куб. м, оптимістичний - в 20 млрд куб. м.

Yuzgas в разі затвердження урядом компанії як учасника УРП отримає в ньому 90%, тоді як частка "Надра Юзівської" скоротиться з 100% до 10%.

Як повідомлялося, Кабмін доручив Міненерго створити робочу групу із залученням інших відомств і силовиків для перевірки дотримання законності при проведенні конкурсу із залучення інвестора для розробки Юзівської площі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Юзівське родовище нідерландській компанії "Yuzgas" віддали соратники президента Петра Порошенка.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!