МВФ назвав умову для подальшої співпраці з Україною

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 09:29

Міжнародний валютний фонд готовий продовжувати співпрацю з Україною в рамках програми EFF при збереженні інституціональної незалежності центробанку.

Про це повідомив представник Фонду Джеррі Райс, пише "Інтерфакс-Україна".

"Незалежність НБУ є значним досягненням в рамках поточної програми. Це наріжний камінь політики, яку МВФ готовий підтримувати. Таким чином, важливо, щоб незалежність центробанку була збережена", - сказав він.

Крім цього, на питання про достатність дій з боку НБУ щодо "ПриватБанку" (Дніпро) в рамках очищення банківської системи, Райс відповів, що МВФ не коментує ситуацію з окремими банками.

Реклама:

Як повідомлялося, законопроект щодо забезпечення прозорості діяльності НБУ і підвищення його відповідальності перед суспільством зареєстрований у Верховній Раді 10 жовтня.

Ініціаторами документа виступили голова Радикальної партії Олег Ляшко, голова комітету ВР з питань фінансової політики Сергій Рибалка, Віктор Галасюк (обидва - Радикальна партія), співавторами стали Максим Поляков ("Народний фронт"), Леонід Козаченко і Михайло Довбенко (обидва - партія  БПП), Олег Лаврик (партія "Самопоміч").

У НБУ вважають, що пропонованими змінами заплановано позбавлення Нацбанку інституційної, політичної та фінансової незалежності.

"Це повністю змінює ідеологію закону про незалежність центробанку і розподілу компетенцій його органів, розроблених відповідно до рекомендацій місії МВФ і закладених останніми змінами 2015 року", - підкреслюється в повідомленні.

В НБУ також нагадали, що зміни в закон про Нацбанк в 2015 році були передумовою для отримання другого траншу МВФ у розмірі 1,7 млрд дол: відмова від цих змін загрожує втратою довіри до України з боку міжнародного співтовариства і припинення співпраці.

У повідомленні також зазначається, що штучний контроль обмінного курсу гривні призведе до накопичення макроекономічних дисбалансів, які, врешті-решт, спричинять за собою різке зростання інфляції і погіршення добробуту населення.

"Нацбанк не виключає, що повернення до підтримки валютно-курсової стабільності може стати причиною нової фінансової та економічної кризи", - наголошується в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!