Нацбанк знизив облікову ставку до 14%

Четвер, 27 жовтня 2016, 14:03

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 14% річних з 28 жовтня 2016 року.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Подальше пом’якшення монетарної політики обумовлено зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з необхідністю досягнення цілей щодо інфляції у 2017-2018 роках", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, у вересні 2016 року інфляція становила 7,9% у річному вимірі, що цілком відповідало прогнозу Національного банку.

Реклама:

"Водночас, інфляційний тиск, зумовлений фундаментальними факторами, продовжував послаблюватись. Це відображалося  в подальшому уповільненні базової інфляції - до 6,3% у річному вимірі", - повідомляє НБУ.

Згідно з повідомленням, продовженню цієї тенденції сприяло збереження помірного споживчого попиту, висока пропозиція продовольчих товарів унаслідок високого врожаю та проведення виваженої монетарної політики.

Як повідомлялося, правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15% річних з 16 вересня 2016 року.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!