З 2017 року українці укладатимуть договори з лікарями - МОЗ

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 13:38

З 2017 року українці повинні будуть укласти договори з лікарями на отримання послуг первинної медицини.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, пише liga.net.

За його словами, вибір лікаря нічим обмежуватися не буде: МОЗ скасовує прив'язку до місця прописки чи проживання.

"Люди можуть самі вибрати хорошого лікаря, якому довіряють і який буде обслуговувати всю родину. Лікарі будуть отримувати зарплату за фактом підписаних договорів. За фактом того, що ви його вибрали. Зарплати в традиційному розумінні у них більше не буде. Дохід залежить від того, скільки у нього пацієнтів. Мало - значить, дохід буде низьким. Досить - значить, хорошим. Розрахунок на те, щоб лікар був фінансово мотивований надавати якісні послуги, а не сидіти на зарплаті, тому що у нього диплом є. Я думаю, лікарі при такій системі самі будуть ходити за пацієнтами", - говорить Ковтонюк.

Реклама:

Ковтонюк додав, що зараз закінчується робота над переліком послуг, які будуть входити в страховий пакет.

"Це дуже важливо. Повинні бути чіткі зобов'язання між сторонами: на що пацієнт має право і на що лікар має право. Наприклад, виклик лікаря додому: потрібна чітка аргументація, в яких випадках це можливо. Те ж саме стосується лабораторних послуг. Ми ще вивчаємо це питання. Дуже хотілося б включити їх в пакет, але треба до кінця вивчити їх наявність в конкретних поліклініках. Працюємо з регіонами, щоб нам дали таку інформацію. На мій погляд, краще почати з меншого, але дати людям 100% і з часом розширити пакет послуг, ніж пообіцяти багато і не виконати", - сказав заступник міністра.

Перехід на страхову медицину, згідно з анонсом МОЗ, почнеться в 2017 році і займе три роки. Але ніяких конкретних нормативних документів або законів, які регламентували б цей процес, до цих пір не прийняв ні Кабмін, ні Рада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: