В Польщі хочуть збільшити податки для багатих

Неділя, 2 жовтня 2016, 15:00

В польському уряді дебатують про новий єдиний соціальний податок, плануючи збільшити відрахування для осіб з високими доходами.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, таку заяву в ефірі каналу TVP Info зробив віце-прем'єр Матеуш Моравецький.

"Нам здається, що ті, хто заробляють більше, повинні платити трохи більше, ніж ті, хто заробляє менше",- зазначив він.

Зараз в уряді обговорюють створення єдиного соціального податку,  який має об’єднати численні платежі соціального характеру.  Визначитися із цим податком в уряді обіцяють протягом найближчих місяців. В свою чергу, новий податок має набрати чинності на початку 2018 року.

Реклама:

Моравецький також зазначає – новий податок має бути максимально справедливим.

Зокрема, він має ліквідувати нинішню несправедливість при виплаті соціальних внесків. "У нас в Польщі прогресивна система прибуткового податку з заробітної плати. Але де-факто дуже важливою частиною данини, яку ми платимо державі, є, внески у фонд соціального страхування. А ці внески перестають платити люди, які заробляють 30-кратну середню заробітною плату",- пояснив він.

За словами віце-прем’єра, це призводять до того, що ті, хто отримає менший дохід "у процентному  відношенні платить більше, а значить – нинішня податкова шкала не прогресивна, а депресивна. Нам здається, що ті, хто заробляють більше, повинні платити трохи більше, ніж ті, хто заробляє менше",- додав Моравецький. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!