"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пенсійний фонд анонсував можливі терміни запуску накопичувальної системи

Вівторок, 18 жовтня 2016, 20:48

Запуск другого, накопичувального, рівня пенсійної системи в Україні можливий протягом двох-трьох років за умови стабільного економічного зростання.

Про це під час зустрічі з представниками Американської торгової палати в Україні повідомив перший заступник голови правління Пенсійного фонду Микола Шамбір, пише УНІАН.

"За вдалого розвитку економіки, я вважаю, що це можна запустити за два-три роки. При тому, що ми будемо бачити перспективу розвитку економіки", - сказав Шамбір.

Він зазначив, що розвиток накопичувальної пенсійної системи та недержавних пенсійних фондів в Україні можливо тільки якщо законодавчо зробити накопичувальний рівень обов'язковим для громадян.

Реклама:

Відповідаючи на питання про те, чи достатньо захищені права вкладників у недержавні пенсійні фонди, Шамбір зазначив, що чинне законодавство може впоратися з цією проблемою.

"Контроль у даній сфері здійснюється Нацкомісією (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг). Щодо законодавства: я спілкувався з експертами, і вони бачать, що воно має високий рівень захисту", - пояснив Шамбір.

Нагадаємо, раніше Гройсман заявив, що Пенсійний фонд, дефіцит якого становить майже 150 млрд гривень, є "дірою" для держбюджету і викликом для теперішніх пенсіонерів.

Як повідомлялося, з 12,5 млн пенсіонерів, які проживають в Україні, 7,5 млн мають розрахунковий базовий розмір пенсії менший за прожитковий мінімум через те, що з 2012 року уряд не проводить перерахунок раніше призначених пенсій.

Для вирівнювання пенсій необхідно проводити щорічний перерахунок пенсій або осучаснення. Однак він не проводився з 2012 року. Через це є пенсіонери, які отримують пенсію в розмірі 920 грн при мінімальному її розмірі на сьогодні 1074 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: