НБУ затвердив порядок застосування санкцій до банків

Вівторок, 18 жовтня 2016, 20:17

Закон "Про фінансову реструктуризацію" уповноважив Національний банк застосовувати санкції до банків за порушення його вимог.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, пропозиції щодо застосування до банків санкцій можуть бути представлені боржником або спеціальними органами.

Для встановлення факту порушення уповноважений структурний підрозділ НБУ звертається до банку, щодо якого надійшла пропозиція про застосування санкції, для надання пояснень та/або копій підтвердних документів.

Реклама:

При цьому, ненадання банком у встановлений строк пояснень та/або копій підтвердних документів на запит уповноваженого структурного підрозділу не є підставою для неприйняття Комітетом з питань нагляду рішення про застосування до банку відповідної санкції.

Найбанк приймає таке рішення протягом 30 календарних днів із дня отримання від ініціатора повного пакета документів.

Визначення суми штрафу та його сплата до Державного бюджету України здійснюється у гривні. У свою чергу банк протягом п’яти робочих днів із дня сплати штрафу має письмово повідомити про це уповноважений структурний підрозділ НБУ. Крім того, банк має надати засвідчену банком копію документа, що підтверджує таку сплату.

Оскарження дій щодо накладення санкцій здійснюється у судовому порядку, повідомляє регулятор.

Нагадаємо, Закон "Про фінансову реструктуризацію" передбачає накладення на банки штрафів за такі порушення:

- ненадання залученим кредитором фінансування боржнику при наявності затвердженого плану реструктуризації – штраф у розмірі 5% суми ненаданого фінансування;

- примусового вилучення майна боржника та майна, переданого третіми особами в забезпечення виконання зобов’язань боржника; дій із заволодіння майном боржника чи отримання контролю над майном боржника під час дії мораторію – штраф у розмірі вартості майна, при чому це майно має бути повернуто боржнику;

- порушення зарахування зустрічних однорідних вимог – штраф у в розмірі 125% суми вимоги, щодо якої було здійснено зарахування зустрічних однорідних вимог;

- порушення умов договору про відстрочку щодо стягнення заборгованості або звернення стягнення на предмет застави (іпотеки) протягом строку дії договору про відстрочку – штраф у розмірі стягненої заборгованості або вартості предмета застави (іпотеки). При цьому залучений кредитор має повернути суму такої заборгованості або предмет застави (іпотеки) боржнику;

- невиконання арбітражного рішення стороною, щодо якої було винесене таке рішення, - штраф у розмірі 1 000 мінімальних заробітних плат.

Згідно з законом "Про фінансову реструктуризацію", санкції можуть застосовувати:

- Національний банк України - до банків;

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг - до інших фінансових установ;

- орган, визначений Кабінетом Міністрів України - до інших осіб.

Як зазначається, постанова № 392 набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом України "Про фінансову реструктуризацію".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!