НБУ змінив підхід до розрахунку курсу гривні

Вівторок, 18 жовтня 2016, 19:18

Національний банк України змінює підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. 

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, по-перше, Нацбанк удосконалює методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара, на основі якого обраховується офіційний курс гривні і до інших іноземних валют. 

"Досі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Тобто він відображав курс за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами. В подальшому розрахунок включатиме тільки угоди між банками, а також банками та НБУ", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

По-друге, як зазначається, Нацбанк оновлює переліки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. 

Як повідомляється, наразі НБУ щоденно встановлює офіційний курс гривні до:

- 25 іноземних валют, до переліку яких входять до І групи Класифікатора іноземних валют та переліку основних торговельних партнерів;

- чотирьох банківських металів.

Один раз на місяць НБУ встановлюється офіційний курс гривні ще до 30 іноземних валют.

Регулятор вважає за необхідне переглянути цей перелік з огляду на зміну структури зовнішньої торгівлі України останніми роками та коригування Класифікатора іноземних валют та банківських металів у квітні цього року.

В подальшому НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні до:

- валют 30 країн найбільших торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 року (у тому числі 20 валют, які входять до I групи класифікатора),

- інших чотирьох валют з I групи класифікатора, які не є валютами ключових торговельних партнерів,

- чотирьох банківських металів.

Крім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют, у тому числі до 7 валют решти країн СНД та до 15 валют країн – основних торгівельних партнерів України, які не увійшли до топ-30 торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 р.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!