Гонтарева: Втрата довіри до банківської системи була неминучою

Вівторок, 18 жовтня 2016, 16:08

Очищення банківської системи України призвело до тимчасової втрати довіри до неї, проте цей процес необхідно було пройти.

Про це йдеться у статті глави Національного банку України Валерії Гонтаревої в журналі The Banker, пише "Укрінформ".

"Очищення призвело до тимчасової втрати довіри до банківської системи, що, у кінцевому рахунку, було неминучим. Проте болючий процес видозмінив українську банківську систему: тільки платоспроможні, повністю прозорі банки знайдуть своє місце на ринку", - зазначила Гонтарева.

Водночас, за її словами, наразі банківський сектор України є повністю прозорим. А з наступного року, після болісного періоду трансформації, українські банки будуть повністю готові до високоякісного кредитування.

Реклама:

"Повномасштабне відновлення може розпочатися у 2017 році. Усього два роки тому це здавалося немислимим. Основним наслідком цієї реформи є те, що кінцеві власники можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за доведення їхніх банків до банкрутства", - зазначає глава НБУ.

За словами Гонтаревої, НБУ дав місцевим банкам до трьох років на відновлення їхніх коефіцієнтів достатності капіталу до нормального докризового рівня у 10%. Більшість банків виконали визначені програми капіталізації, випереджаючи графік, проте декільком банкам все ще потрібно закрити розриви капіталу.

Крім того, пише очільник Національного банку, регулятор зобов'язав банки розкрити справжню історію та привести обсяги пов'язаного кредитування у відповідність до обов'язкових пруденційних коефіцієнтів протягом наступних трьох років. 

"Виконання програми вивільнить значні ресурси для кредитування непов'язаних підприємств на ринкових умовах", - стверджує Гонтарева.

Також, на думку керівника НБУ, державні банки повинні знайти свої ніші, звузити спеціалізацію та розробити життєздатні бізнес-моделі на принципах максимізації прибутків.

Серед іншого, Нацбанк має й серйозні наміри розробити ефективний мікро- та макропруденційний нагляд. 

"Зараз впроваджується перспективний підхід до нагляду за банками на основі оцінки ризиків. Щоб запобігти нагромадженню системних ризиків та належним чином реагувати на можливі шоки в майбутньому, НБУ розробляє макропруденційний інструментарій", - повідомила Гонтарева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!