"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Гонтаревої розповіли, коли чекати валютної лібералізації

Понеділок, 17 жовтня 2016, 15:22

Ситуація на валютному ринку розвивається в позитивному руслі, що дає підстави очікувати подальших кроків для його лібералізації.

Про це повідомив директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу Національного банку Сергій Ніколайчук, передає "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні в нас ситуація розвивається доволі позитивно й після отримання чергового транша МВФ шанси на те, що ми найближчим часом просунемося і зробимо нові кроки лібералізації, зростають", - сказав він під час прес-брифінгу в понеділок.

За його словами, передусім під час лібералізації НБУ буде просуватися в напрямку скорочення вимоги щодо обов'язкового продажу і терміну повернення в Україну валютної виручки.

Реклама:

"Не бачу такої ситуації, щоб нам було потрібно використовувати значні суми резервів (для стабілізації курсу - Ред.). Тобто курс буде плавати. Ми будемо повільно накопичувати резерви, тому що в нас є таке завдання і в програмі МВФ, і взагалі, ми вважаємо, що ще варто збільшити резерви. Але ми не будемо робити це в значних обсягах", - сказав він про поточну ситуацію на ринку.

Директор департаменту також повідомив, що НБУ продовжує працювати над підготовкою до запуску інституту маркет-мейкерів на валютному ринку.

За його словами, статистика системи реєстрації угод на валютному міжбанку Валкла дає змогу визначити лідерів торгів, які можуть стати першими маркет-мейкерами.

"15-20 банків, які перші в цьому рейтингу, покривають 75% обсягів усіх операцій на ринку. Відповідно, якщо через таке коло банків здійснювати операції, вони далі цілком транслюватимуться на ринок", - пояснив він.

Він зазначив, що маркет-мейкери повинні постійно заявляти курси на операції з валютою, що є серйозним зобов'язанням для банків.

"Остаточне рішення не прийнято... Можливо, будуть запропоновані для них якісь певні преференції. Наприклад, збільшені ліміти відкритої валютної позиції", - зазначив чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: